Showstealer

Door een combinatie van de titel Showstealer en de paars-gouden kaft, word je direct uitgenodigd in de nieuwe alternatieve realiteit van Hayley Barker. In dit vervolg op Showstopper leer je wat er gebeurt met het verliefde koppel Ben en Hoskiko, nadat ze ontsnapten uit het kwaadaardige circus van stalmeester Silvio. Het verhaal wordt verteld vanuit de twee hoofdpersonages. Ze wisselen elkaar elk hoofdstuk af. ‘Hoofdstuk’ is vrij geïnterpreteerd want om de spanning op te bouwen, wisselt de auteur soms al na een halve bladzijde van vertelstandpunt. Ben en Hoshiko worden in het begin van het boek van elkaar gescheiden. Maar de verhaallijnen lopen mooi door van het ene personage naar het andere.

In deze alternatieve wereld, die zich afspeelt in het toekomstige Londen, worstelt de mensheid nog steeds met veel hedendaagse problemen. Al is het in deze wereld veel extremer. De heersende klasse, “de Zuiveren” onderdrukken de Droesems. Dit zijn mensen die geen puur Engels bloed hebben. Het Circus met de kwaadaardige stalmeester is een futuristische versie van het Romeinse “Brood en Spelen” in een arena. Droesems worden ontvoerd en maken verplicht deel uit van bepaalde attracties. Hoe meer artiesten er sterven, hoe beter het verkoopt.
Wanneer de verkiezingen dichterbij komen en er een pro-Droesem kandidaat opkomt die de Zuiverheid van alle Zuiveren in vraag durft te stellen wordt het nog spannender.
Op de cover verwijst een van de recensenten naar De Hongerspelen. De boeken hebben inderdaad een aantal gelijklopende aspecten, waardoor fans van Katniss en Peeta waarschijnlijk ook vallen voor dit verhaal.