Sindbad de zeeman

De verhalen van Sindbad de zeeman zijn een bewerking van "Sprookjes uit duizend en één nacht". Dat is een verzameling historische verhalen uit het Midden-Oosten. Oorspronkelijk waren ze bedoeld voor volwassenen maar ondertussen zijn ze ook geschikt voor kinderen. In het Westen kennen we ze als sprookjes. Naast Aladin en Ali Baba kennen we ook Sindbad, de zeeman.

Het verhaal is een raamvertelling, een verhaal dat de omlijsting vormt voor andere verhalen. Op een dag blaast een kruier het uit en beklaagt zich over z'n harde werk en z'n arme leven. De eigenaar van het naburige huis hoort het en roept hem binnen. Toevallig heet de eigenaar ook Sindbad. Hij vertelt hoe hij rijk is geworden. Iedere dag komt de kruier terug en luistert naar een verhaal van de rijke eigenaar over z'n reizen. Dat worden zeven aparte verhalen. In elk verhaal gaat Sindbad op handelsreis. Elke reis opnieuw wordt z'n schip geteisterd door een storm of varen ze tegen een rots. Sindbad is bijna steeds de enige overlevende. Hij komt terecht op een eiland vol gevaar. Hij moet het opnemen tegen kannibalen, hij moet ontsnappen aan een reuzenvogel, hij wordt bedreigd door cyclopen, monsterlijke slangen en gruwelijke zeemonsters, hij raakt bevangen in een akelige, smalle grot, zijn schip breekt in stukken ... Ondanks de tegenslagen lukt het Sindbad niet om in z'n thuisstad Bagdad te blijven. Hij kan niet weerstaan aan het idee om opnieuw te reizen.

De zeven reizen van Sindbad de zeeman worden in dit bewerkt boek, geïllustreerd door telkens een andere illustrator (Linde Faas, Sophie Pluim, Pyhia, Daan Remmerts de Vries, Thé Tjong-Khing, Juliette de Wit, Jeska Verstegen). De illustraties zijn één voor één prachtig en zijn een meerwaarde voor deze herwerking. De opbouw van de zeven verhalen lijkt op elkaar. Kinderen houden van herhaling. Het is geruststellend dat ze weten dat het goed komt. Dat wordt ook benadrukt in het boek. Sindbad zelf vertelt immers over z'n zeven reizen. Zoals bij alle sprookjes eindigt ook dit verhaal met een moraal. Het is fijn om te delen, of het nu gaat om geld, goederen, ervaringen, eten of drinken.