Sjep en Flipke

Na 'Poten omhoog', komt Catharina Valckx weer op de proppen met een al even origineel prentenboek in haar typische illustratiestijl.
'Sjep en Flipke' is een verhaal over vriendschap, maar het boek draagt ook een boodschap uit die heel eigen is aan onze tijd: wees gelukkig met wat je hebt.
Sjep houdt van fietsen met zijn eigen fiets, maar op een dag ruilt hij zijn fiets in voor iets veel leukers: het stenen huis van Waldo de beer. Maar dan komt de familie konijn aankloppen; ze zouden ook graag ruilen, want hun hol is veel te krap geworden voor hun grote konijnengezin. Ze ruilen hun oudste zoon Flipke in voor het huis. Maar Flipke krijgt heimwee, want de enige reden waarom hij had ingestemd met de ruil, was de superleuke fiets van Sjep, maar die heeft hij natuurlijk niet meer! Flipke vertrekt dus, en Sjep is best eenzaam in dat grote huis, hij heeft al lang spijt van al het ruilen. Maar gelukkig heeft ook Waldo al spijt van de ruil; hij komt zijn huis terugvragen.
In een volkomen eigen stijl, met prenten opgebouwd uit grillige penstreken en zachte waterverf, schilderde Valckx de wereld van Sjep en Flipke. In deze dierenwereld dragen dieren kleren, zijn bomen rood en is het gras groen.
Kortom, een leuk verhaal om voor te lezen met originele illustraties.