Slijmbal, superman en soepjurk

In het huis van de overburen van Mattis is er van alles gaande. Mattis ziet overdag vaak een jongeman rondsluipen en op een nacht is er een poging tot inbraak. Mattis word wel erg nieuwsgierig door deze gebeurtenissen. Wanneer hij dit aan zijn vrienden waarmee hij samen een groepswerk rond “kunst” maakt vertelt, besluiten ze met zijn drieën op onderzoek te gaan.
Ze houden de overburen nauwgezet in de gaten en krijgen zelfs de kans om er binnen te gaan om Gino op te zoeken. Gino is de zoon van de overburen en speelt trompet. Ze willen hem vragen dit in hun klas te komen doen, voor de presentatie van het groepswerk. Zou het niet supercool zijn als Gino daar The Last Post kon komen spelen? Ze zijn dan ook heel blij wanneer Gino met hun voorstel instemt. Zijn oma is net overleden en hij wil zijn gedachten wel eens verzetten. Bij zijn zus kan hij niet terecht, want die heeft het veel te druk met haar eigen liefdesleven. In zijn oude school trompet gaan spelen, lijkt hem dus wel wat.
Dan krijgt Mattis koorts. Omdat hij al heel zijn leven mucovscidose heeft - taaie slijmen in zijn longen - moet hij twee weken in het ziekenhuis blijven. Intussen houden Victor en Susanne hem op de hoogte van het onderzoek naar de inbreker. Ze tekenen schoenzolen over, doen een buurtonderzoek … Zullen ze de dief uiteindelijk ontmaskeren?
Dit vrolijke verhaal over drie vrienden bevat heel wat inforamtie over de ziekte mucoviscidose, zonder dat je het gevoel krijgt dat deze je opgedrongen wordt. Het is mooi geschreven, met aanvullende toffe en eenvoudige potloodtekeningen.