Slimme Gust

'Slimme Gust' vertelt het verhaal van een pientere kleuter uit de derde kleuterklas. Wanneer juf Mieke in de klas op rekenen wil oefenen, geeft Gust altijd verkeerde, maar wel originele antwoorden. Op de vraag hoeveel twee appels plus één appel is, antwoordt Gust: buikpijn. Hij neemt de vragen van de juf letterlijk of hij speelt een spelletje met de sommetjes. Daardoor denkt de juf dat hij niet kan rekenen of zelfs dat Gust geen geheugen heeft. Wat juf Mieke echter niet weet, is dat Gust al alle zeventien verfspetters op haar jurk geteld heeft en dat Gust heel goed weet wat hij kan en zou moeten doen. Juf Mieke maakt zich zorgen en belt de mama van Gust. Maar mama laat het niet aan haar hart komen, want ze kent haar zoon en weet dat alles in orde is.
Dit vrolijke prentenboek laat zien dat niet iedereen op dezelfde manier denkt en doet. Het toont ook aan dat kinderen niet altijd aan de hand van de standaardtesten begrepen kunnen worden.
De bijzonder mooie en originele illustraties van de hand van An Candaele zijn een geslaagde combinatie van potlood, pastel en collage. Een combinatie die we hopelijk in andere boeken nog zullen terugzien.
Het is een verhaal met een dubbele bodem. De fouten en humor die schuilt in de door Gust gegeven antwoorden zijn voor kinderen duidelijk. De achterliggende betekenis dat kinderen soms meer kunnen dan leerkrachten of volwassenen zien, is weggelegd voor de volwassen (voor)lezer.