Soldaten huilen niet
Dit boek past in het rijtje van ‘April is de wreedste maand’ en ‘Vertel me wie wij waren’. De omkadering in deze boeken is telkens dezelfde: de verhalen zijn gebaseerd op echte feiten en personen. Quentin, Julian en Angelica zijn de kinderen van de kunstenares Vanessa Bell, die op haar beurt de zus is van Virginia Woolf. Hun vrienden worden de Bloomsbury Group genoemd, een bonte mengeling van kunstenaars die in 1920 – 1930 in Engeland woonden.
In dit boek verhaalt Quentin voornamelijk over zijn oudere broer Julian. Ook hier krijgen we weer uitgebreide beschrijvingen van het prachtige Charleston, hun huis op het Engelse platteland. Julian beslist in 1937, als hij 21 jaar oud is, om zich als communist aan te sluiten bij de Internationale Brigades. Hij wil gaan vechten in de Spaanse Burgeroorlog. Aan die beslissing gaan een slordige twaalf jaar vooraf, die Quentin vanuit zijn soms wat naïeve en kinderlijke inzicht beschrijft. De familie en hun vaak excentrieke entourage worden bijzonder mooi beschreven. Vriendschappen, homoseksualiteit, kunst, muziek, literatuur, liefde en politiek komen allemaal vlotjes aan bod. Als lezer word je probleemloos meegezogen in de sfeer van toen en kabbel je mee op het interessante leven van het Charleston-huis. Tot er plots een kentering komt: een leugen van Quentins ouders, die Julian ertoe aanzet om afstand te nemen, met zeer tragische gevolgen ... Het boek is, net zoals de andere twee boeken, zeer mooi en kleurrijk geschreven. Vaak krijg je interessante dialogen tussen de hoofdfiguren, afgewisseld met overpeinzingen van Quentin, en levendige beelden van hun dagdagelijkse bezigheden. Ook de strijd die Julian voert met het gezin, maar vooral met zichzelf, is boeiend beschreven. Hierdoor leest het heel erg vlot. Kromhout slaagt erin om alles soepel en zeer 'kauwbaar' te verhalen. Het verhaal is rijkelijk overgoten met onvoorwaardelijke liefde van de personages, voor elkaar en voor de kunst.
Ook ‘Soldaten huilen niet’ is weer een pareltje vol nostalgie en ontroering. Het werd terecht bekroond met de Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek en de Gouden Lijst. Een absolute aanrader!