Sprookjesbundel 2

De Drie Biggetjes - Rapunzel - De Sneeeuwkoningin

De sprookjes in dit boek zijn oud en alom bekend. We kennen allemaal de verhalen van de drie biggetjes, rapunzel en de sneeuwkoningin. Regelmatig verschijnen deze sprookjes opnieuw. Ook in deze uitgave betreft het een vrije vertaling, een modernisering.

Het boekje maakt deel uit van een reeks die zich richt tot prille lezers. De tekst is geschreven op het niveau van AVI – E3 (einde eerste leerjaar). De tekst is zo beperkt dat mijn prille lezer het verhaal vanbuiten kende vooraleer ze het zelf gelezen had. Toch bleef ze dit boek uit de kast halen om steeds opnieuw en opnieuw samen te lezen. Het lettertype is eenvoudig, duidelijk en voldoende groot. Er is genoeg witruimte gelaten om het lezen te vergemakkelijken. De tekstkleur is meestal zwart, maar hier en daar worden de kerngedachten iets groter in het rood gedrukt. Dat geeft de mogelijkheid om zéér prille lezers enkel de rode woorden te laten lezen. Die rode woordjes zijn echter niet steeds de gemakkelijkste woordjes uit het boek. Fijn, want zo merkte mijn prille lezer meteen dat “mooi” niet eindigt met een ' '.

De illustraties van de drie verhalen zijn telkens door een andere illustrator gemaakt, maar kleur staat hierin centraal. Ze vertellen mee het verhaal en zorgen voor een positieve sfeer. Dat is belangrijk bij sprookjes die soms wel eens gruwelijk verteld worden. Zo maakt de illustratie van de wolf met een zonnebril het personage natuurlijk een heel pak minder eng.

 De duiding, tips en opdrachten aan het einde van het boek zijn wel een meerwaarde. Al bij al een prima bundel in zijn genre.