Steekje los

Lila haar sleutels zijn zoek, maar daar schrikt ze niet van. Lila is er namelijk van overtuigd dat er gaten zijn die naar de Andere Kant leiden, waar haar spullen doorheen vallen. De Andere Kant is een mysterieuze wereld waar niet veel over geweten is. Lila’s mama gelooft er weinig van en vindt het vooral vervelend dat Lila altijd alles kwijt raakt. Lila is echter vastbesloten om de gaten naar de Andere Kant dicht te maken zodat ze nooit nog iets kan verliezen. Maar is dat wel zo een goed idee, de doorgang naar de Andere Kant dichtstoppen?

Zowel de verhaallijn als de illustraties zijn vernieuwend. Lila’s verhaal is iets waar we ons weinig kunnen bij voorstellen. We zijn het niet gewoon om te denken over een Andere Kant die nauw in verbinding staat met onze wereld. Laat staan dat er gaten zijn waardoor we in de Andere Kant terecht kunnen komen. Het verhaal is een ode aan de verbeelding en daagt de lezer uit om eigen denkkaders uit te schakelen. Tegelijkertijd slaagt het verhaal erin om aan te knopen bij iets heel herkenbaar; je sleutels kwijtraken. Die combinatie zorgt ervoor dat het verhaal een pareltje is!

Ten tweede zijn de illustraties geborduurd. Ook daar zijn we weinig mee vertrouwd. De wereld waarin Lila leeft, is getekend met potlood en de Andere Kant is geborduurd. Nog indrukwekkender wordt het wanneer de keuze voor borduurwerken niet alleen origineel, maar ook nog eens functioneel is. Lila probeert namelijk de gaten naar de Andere Kant toe te stikken. Kortom, de originaliteit van de illustraties is niet bij de haren getrokken, maar staat ten dienste van het verhaal.

In Lila’s verhaal komt zowel spanning, humor, sarcasme als naïviteit aan bod. Dat zorgt ervoor dat Lila’s ervaringen die zo anders lijken dan de onze, toch raken aan onze eigen belevingswereld. Wanneer Lila zegt: “Ik moet de wereld repareren”, klinkt dat zo idealistisch dat het bijna ongeloofwaardig is. Tegelijkertijd is haar naïviteit en doorzettingsvermogen iets wat diep in ons allemaal verscholen ligt. Met andere woorden, dit boek tikt alle vakjes aan van wat een goed boek dient te zijn: een ijzersterk concept in een unieke uitvoering.