Stille nacht

Een kerstspel in 12 liedjes

De titel en ondertitel van het boek ‘Stille nacht: een kerstspel in 12 liedjes’ verraden eigenlijk al helemaal wat dit boek zal zijn. Marijke ten Cate verzamelde twaalf kerstliedjes in dit boek waarbij ze passende illustraties maakte. De meeste liedjes in het boek klinken zeer bekend in de oren. Wie kan nu niet ‘O, dennenboom’ of ‘Stille nacht, heilige nacht’ meezingen. Voor sommige liedjes zal je iets verder in je geheugen moeten graven, zo zijn ‘Maria die zoude naar Bethlehem gaan’ en ‘Nu zijt wellekome, Jesu, lieve Heer’ ook opgenomen in het boek. Bij de oudere liedjes valt het op dat ten Cate gekozen heeft om de oorspronkelijke tekst te behouden, waardoor de taal soms wat oubollig aanvoelt aangezien er oude woorden en oude grammatica gebruikt worden. De rode draad in dit boek is dat haast alle liedjes geïnspireerd zijn door het Christelijke kerstverhaal. Ten Cate heeft zich duidelijk toegelegd op het overbrengen van de Christelijke traditie en minder op het kerstfeest als gezellig familiefeest. De rest van het werk van Marijke ten Cate kenmerkt zich ook door het doorgeven van de Christelijke verhalen aan kleine kinderen.

De illustraties in het boek zijn gemoedelijk, gezellig en eenvoudig. Ten Cate gebruikt de hele bladspiegel, geen plekje blijft wit. De tekenstijl zal wel gesmaakt worden door kleine kinderen, maar is zeker niet vernieuwend of modern.

De uitgever van het boek voegde zowel een Spotify-lijst als een afspeellijst op YouTube toe waar je de liedjes op kan terugvinden. Je moet wel wat moeite doen om deze lijsten te vinden. Op de binnenkant van de kaft staat in het klein vermeld dat deze lijsten bestaan maar meer niet. Het was eventueel handig geweest als men een QR-code had toegevoegd. De liedjes werden opgenomen door Jesse Goossens en Chris Oelmeijer. De instrumenten en de zang zijn zoals je ze verwacht; eerder eenvoudig en traditioneel. ‘Stille nacht’ is geen slecht boek, maar brengt ook niets nieuws. Het lijkt een boek waar er al enkele van bestaan.