Stinkhond aan het strand

Dit is deel 3 van een voorlopig vierdelige reeks over Stinkhond en Plattekat. De dieren mogen mee op reis naar de Côte d’Azur. Hier gaan de dieren op zoek naar een lief baasje.

In het verhaal ligt de nadruk voornamelijk op Stinkhond. Hij is een vrij tragisch personage omdat hij heel dom is en enkel het goede ziet in de wereld. In het verhaal komt hij voornamelijk in aanraking met dieren en mensen die erg gemeen zijn. Door zijn naïeve instelling ervaart Stinhond dit niet als kwetsend. Maar als lezer snap je wel wat er achter de woorden en daden zitten, en blijf je toch regelmatig met een gevoel van onrechtvaardigheid achter. Hierdoor is het boek ook minder grappig dan je zou verwachten. Er wordt ook veel gespeeld met taal in het verhaal. Dit maakt het wel wat luchtiger.

Op bijna elke dubbele pagina kan je één of twee illustraties terugvinden. Deze leuken het boek op en verduidelijken de tekst ook, aangezien de boekjes bedoeld zijn voor beginnende lezers (7+). De tekst is soms best hard. Woorden zoals “zieligste verschoppeling” en “schurfthonden” zetten de toon in het verhaal.