Stom geluk
Recent verschenen twee boeken van Pieter Van Oudheusden. 'Het eiland achter de horizon', dat hij samen met Benjamin Leroy maakte en 'Stom geluk', met illustratrice Anja Jager. Beide hebben een totaal verschillende stijl meegekregen, niet in het minst door de bijzondere illustraties.
Elvira de feeënkoningin wordt verliefd op een beeldschone man, Man Simon, en zonder dat de man het beseft, schenkt ze hem rijkdom en geluk. ’s Nachts als hij slaapt, gaat ze hem stiekem bezoeken en ligt ze naast hem en bewondert zijn schoonheid. Als ze zich echter overdag als sperwer vermomt en tegen het raam van de stal aan vliegt, beveelt Man Simon zijn knecht om de sperwer de nek om te draaien. Elvira is boos, heel boos, bijt Man Simon en vliegt weg. Als hij de dag erna opstaat, is hij weer een gewone man en herinnert hij zich niets meer van de rijkdom die hij had. Na deze blinde verliefdheid beseft Elvira dat er tussen mensen en feeën geen lange relaties mogelijk zijn en besluit ze om zich een elfenprins te gaan zoeken.
De prenten van Anja Jager zijn geschilderd met ei-tempera, dus letterlijk op basis van ei. Eierdooier is het bindmiddel dat men in de middeleeuwen gebruikte om de verf te maken. Deze verfsoort leent zich ertoe om snel verschillende laagjes te overschilderen, zoals je ook merkt als je naar de prenten in dit boek kijkt. Ook de stijl van het verhaal past bij de eerder sobere kleuren. De jurken van de feeën, maar ook het kasteel en de draak zijn opgebouwd uit getemperde kleuren. Jager speelt ook met perspectief en als je goed let op de details, zal ook het verhaal duidelijker en rijker worden. Zo is er een vliegende elfenprins die altijd op de achtergrond verschijnt. De allerlaatste prent, waar Elvira besluit te trouwen met een elfenprins, bevat ook in de rechterhoek een klein huwelijksportret van Elvira en deze prins. De ware liefde keek haar letterlijk al een hele tijd recht aan.
Nog een kleine kanttekening over de leeftijdsaanduiding: op het boek staat 5+, maar ik denk dat zeven jaar een betere drempel is om dit verhaal ten volle te kunnen begrijpen. Daarnaast zijn ook de prenten niet zo toegankelijk voor echt jonge kinderen.