Suni

Het grote crisisplan

Nikita vindt het niet leuk dat haar neef Wesley samen met zijn vader een week komt logeren. Wesley's ouders zijn gescheiden. Het nieuwe appartement is nog niet klaar en bij Nikita is er nog wel plaats op zolder. Nikita worstelt zelf met de scheiding van haar ouders en kan ze het niet vinden met de nieuwe vriend van haar moeder. Ze vlucht in haar wereld van fantasie, met alle gevolgen vandien.

Wesley is elf jaar en speelt graag de baas. Het klikt niet tussen Nikita en Wesley. Wesley is een pestkop. Hij plaagt Nikita voortdurend. Hij heeft haar kat met een vliegenmepper geklopt, haar tuinkabouter geschminkt en verdenkt haar van het stelen van zijn gsm. Als wraak steelt hij Nikita's dagboek. Nikita vreest dat hij haar grote geheim zal prijsgeven en in ruil voor zijn stilzwijgen moet ze zijn slaafje spelen. Dat is echter zonder Suni gerekend. Al een hele tijd droomt Nikita over dat meisje met rood haar. Nooit krijgt ze haar gezicht te zien, maar plots staat Suni in levenden lijve in haar kamer. Enkel Nikita kan Suni horen en zien. Suni wil Nikita helpen om wraak te nemen, maar het meisje gaat daarin wel erg ver. Hoe kan Nikita zich uit deze netelige situatie redden?

Het verhaal is heel hectisch en druk. De situaties zijn dan ook ingewikkeld: een papa die in het buitenland verblijft, een oom die gescheiden is en samen met zijn zoon Wesley komt inwonen ... Je wordt als lezer meegenomen in de rijke fantasie van het hoofdpersonage Nikita. Die fantasie komt helaas ongeloofwaardig over. Het verhaal wordt verteld in de verleden tijd, in de ik-persoon vanuit het standpunt van Nikita. De gedachten van Nikita worden cursief gedrukt. Elk hoofdstuk verwijst naar een tijd: maandagochtend, woensdagmiddag, de zoveelste dag dat Wesley bij hen logeert ... Het is een verhaal over vriendschap met humor, maar met een fantasie die me niet heeft weten te bekoren.