Supernova

Dit is het tweede en laatste deel van een reeks. Het eerste deel, Lichtjaren, heb ik niet gelezen. Desondanks kon ik redelijk goed volgen. Omdat het tweede deel een jaar op zich liet wachten, schreef de uitgever een korte samenvatting vooraan in het boek. Die was kort maar duidelijk en dus heel welkom voor mij. Het verhaal wordt afwisselend vanuit het perspectief van een van de vier hoofdfiguren verteld. Deze vier maken deel uit van een militaire elite-academie. Waar ze in het vorige deel een ramp moesten vermijden, worden ze nu ingezet voor de vrede. Zullen de vier erin slagen hun vredesmissie tot een goed einde te brengen?

Dit verhaal leest heel vlot en houdt je geboeid. Dat ligt onder andere door de keuze en goed uitgeschreven hoofdpersonages. Het zijn uiteenlopende types met een boeiende achtergrond. Veel tieners zullen zich met een of meerdere karakters kunnen vereenzelvigen. Zo hebben we stoere, stille Orealia die betrapt is voor haar spionage, maar nu ingezet wordt om dit goed te maken. Daarnaast de onzekere Arran, een homoseksuele jongen, die zijn eerste grote liefde maar niet kan vergeten en ook nog eens worstelt met gevoelens voor een andere jongen. Verder hebben we nog de gedreven Cormak, die eigenlijk aan boord is met de identiteit van zijn overleden broer Rex. Hij heeft een panische angst dat zijn geheim ontdekt wordt. Hij is dolverliefd op Vesper, maar wordt door Vespers ex-vriend gedwongen om de relatie te stoppen. Anders zal deze zijn geheim blootleggen. Als laatste de moedige Vesper wier moeder leider is van de Quatra Vloot. Ze is stapelverliefd op Cormak, genaamd Rex. Herkenbare personages in een futuristisch decor. Fijn leesvoer om bij weg te dromen voor onze tieners.

Verder is het verhaal vlot geschreven. Kass Morgan is gekend van De 100, een spannende serie op Netflix. Ze weet de spanning erin te houden zonder te veel overbodige informatie. Ze omschrijft de karaktertrekken uitgebreid. Door middel van flashbacks krijg je meer en meer te weten over deze hoofdpersonages. In ieder tienerleven speelt wel een romantisch verhaal en we krijgen er hier vier voorgeschoteld. Toch wordt het niet melig of overladen. Morgan durft ook te stoppen na twee delen en dat is prima. Een fijne tweedelige reeks in zijn genre.