SuperSint

Marie houdt van Superhelden. Op haar lijstje voor de Sint staan allemaal boeken over Superhelden. Maar het liefst van al zou ze een Superheld ontmoeten, zo vertelt ze aan een oude man die ze ontmoet in het park. ‘Het is bijna 5 december, misschien kom je Sinterklaas wel tegen?’, zegt de oude man. Is Sinterklaas een Superheld? Marie gelooft er niets van. Maar dan begint de oude man te vertellen over de drie vissertjes, de drie mooie zussen en de storm op zee. Sinterklaas is telkens de redder in nood! Ja, Sinterklaas is een echte Superheld. Dan zakt Maries hond plots door het ijs? Wie redt hem? Ontmoet Marie een echte Superheld?

Dit is een boek op rijm, helemaal volgens de Nederlandse sinterklaastraditie. Het kwam tot stand in samenwerking met het Nederlandse Limburgs Museum naar aanleiding van een tentoonstelling over de legendes rondom Sinterklaas. De legendes staan centraal. Dit boek is een poging om ze, door de invalshoek van Superhelden, op een modernere manier voor te stellen. De extra toelichting achteraan - over de herkomst van de verhalen, gewoontes van de Sint en de overeenkomsten met de Noorse oppergod Odin en zijn paard Sleipnir - is interessant om te lezen maar voor kinderen mogelijks verwarrend.

De tekeningen van Martijn van der Linden passen goed bij de, eerder traditionele, sfeer van het boek. Elk detail is goed doordacht (bijvoorbeeld het beeldje van paard Sleipnir op de eerste bladzijde).

Een leuk boek voor wie houdt van (eerder Nederlands getinte) tradities.