SuperZeno

Met 'Zeno en co', 'Zeno alleen?' en meerdere andere titels in de Zeno-reeks werd dit figuurtje een soort vertegenwoordiger voor verschillende leerstoornissen en ontwikkelingsstoornissen. Zo is Zeno dyslectisch, heeft hij autisme, is hij hoogbegaafd en heeft hij last van bedplassen. In dit boekje, 'SuperZeno', is Zeno allergisch en heeft hij astma.
Het verhaal begint met Zeno die al de hele winter verkouden is, maar gelukkig komt de lente er aan. Zeno kan eindelijk weer buiten spelen met zijn vrienden. Maar wanneer ze een hevige voetbalwedstrijd aanvatten, blijkt algauw dat Zeno niet bestand is tegen de inspanning. Wanneer zijn vader 's avonds met hooikoorts thuiskomt, beseft hij dat Zeno ook geen gewone verkoudheid heeft. Ze besluiten om hem uitgebreid te laten testen in het ziekenhuis. Alle facetten komen aan bod - de priktest, de longentest - en ook de gevolgen: een andere, meer propere kamer, een puffer en medicatie. Maar dit is allemaal niet voor niets: Zeno kan een week later alweer buiten gaan voetballen en misschien mag hij zelfs mee op voetbalkamp!
Achteraan in het boek worden kort op kindermaat ook pollen en huisstofmijt nog eens toegelicht. De beestjes worden op de prenten steeds voorgesteld als kleine monsters, maar in het verhaal blijken ze ongevaarlijk, alhoewel sommige mensen er slecht op reageren. Zo wordt voor jonge kinderen toch duidelijk dat allergie en astma niet leuk zijn, maar dat er toch ook iets aan te doen is. Wat ook positief is, is het feit dat de verschillende facetten van het ziek zijn belicht worden. Zo worden allergische kinderen, maar ook eventuele vriendjes goed voorbereid.
Een minpuntje aan de Zeno-reeks zijn toch wel de prenten. Deels door een collagetechniek met vilt, papier en andere materialen worden de figuurtjes eerder statisch dan dynamisch.
De reeks rond Zeno is educatief en echt op kinderen afgestemd. Jammer dat de prenten niet voor een vrolijke toets zorgen in boeken over toch wel serieuze onderwerpen.