Takkenhoofd
Sofies ouders staan op de kermis met een reuzenrad en een smoutebollenkraam. Het meisje zelf moet naar school en daarom logeert ze elk jaar een paar maanden bij opa. Dit jaar is het niet anders, alhoewel … Deze keer staat hij haar niet op te wachten als ze aankomt, en ligt het huis er als een rommeltje bij. Dat is helemaal niet de gewoonte van opa! Al snel wordt duidelijk dat opa meer en meer vergeet. Voor Sofie is dat raar en opa noemt het zijn takkenhoofd. Als (oudere) lezer heb je snel door dat de eerste symptomen van dementie opduiken.
Voor Sofie wordt het een moeilijke periode, want opa wilt geen externe hulp. Al zijn er wel enkele buren die zo af en toe eens binnenwippen, toch is het vooral de kleindochter die voor hem in de weer is waardoor haar schoolwerk eronder lijdt. Ze doet er ook alles aan om het geheim, op vraag van opa, te bewaren. Zelfs haar ouders weten van niets.
Dit hartverwarmende verhaal maakt dementie bespreekbaar. Het is vlot geschreven en het geheel leest heel makkelijk. Als lezer sluit je Sofie en haar opa heel snel in je hart. Je beleeft alles vanop de eerste rij mee. Met een lach en een traan volg je de gebeurtenissen alsof je er zelf bij bent. Je voelt de aftakeling van opa en zijn weerstand tegen verzorgingstehuizen. Aan de ene kant begrijp je hem wel, maar naarmate het verhaal vorderde kreeg ik het toch moeilijker en moeilijker met de verantwoordelijkheid die Sofie toebedeeld kreeg. Natuurlijk is dit boek fictie, maar toch … een kind opzadelen met zo'n geheim gaf me een wrang gevoel. Gelukkig komen de volwassenen het uiteindelijk toch te weten.
Naast de verhaallijnen rond dementie en kermisgezinnen is er ook de vriendschap met Mo. Daardoor wordt een andere cultuur mooi in het verhaal verweven.
Het boek telt 33 korte hoofdstukken met elk een kernwoord als titel. Dat maakt het leuk om voor te lezen, maar vanaf een jaar of tien kan je zelf aan de slag.
De illustraties van Filcer geven de sfeer goed weer en passen prima in het geheel. Besaris en Filcer zorgden voor een leuk kinderboek dat graag gelezen zal worden door jong en oud. Een aanrader!