Tamar

De Tamar is een rivier in Engeland. Maar Tamar is ook een vijftienjarig meisje dat in Engeland woont. Na het overlijden van haar grootvader erft ze een doos met wat geld, oude landkaarten, en een gecodeerde boodschap op een lapje zijde.
Het hele verhaal begint in 1944 in Engeland. De oorlog woedt in volle hevigheid in Europa en speciale troepen worden vanuit Engeland in Nederland gedropt om het verzet mee te organiseren. Dart en Tamar (schuilnaam van de grootvader) zitten in zo'n eenheid en komen in Nederland terecht. Het is zeer gevaarlijk wat ze doen. Ze duiken onder bij gewone burgers waar ze berichten in code naar Engeland zenden. De Duitsers peilen onophoudelijk naar deze signalen en wanneer ze iemand vinden, zijn de straffen en martelingen afschuwelijk.
Heel spannende historische roman met een mix van feiten en fictie. Het is het geheime leven van de man Tamar met zijn oorlogsopdracht, gebaseerd op ware gebeurtenissen. Tegelijk krijgen we het verhaal van Tamar, die met haar erfenis het verleden van haar grootvader tracht te achterhalen. Het verhaal is geheimzinnig en houdt je in de ban. Het einde is geen happy end maar wel verrassend.