Tijdlijn wetenschap en techniek
Een reis door de geschiedenis
Illustrator Peter Goes maakte opnieuw een tijdlijn boek, een reis door de geschiedenis van de wetenschap en techniek. Dit thema wordt zeer ruim geïnterpreteerd. Je komt heel wat te weten over ontwikkelingen, uitvindingen en gebruiksvoorwerpen uit onder andere de geneeskunde, de bouwkunde en de astronomie. Mooi is dat er ontdekkingen uit de verschillende windstreken worden besproken.
De tijdlijn is een plezier voor mensen die houden van weetjes. Er is, ook voor volwassenen, heel wat nieuwe informatie te vinden in het boek. Zeer recente gebeurtenissen – zoals de landing van een Chinese ruimtesonde op de achterkant van de maan - en zelfs de toekomst kregen een plaats in het boek. Het boek prikkelt om zelf op zoek te gaan naar meer achtergrondinformatie over de feiten of personen uit het boek. Bijvoorbeeld wat is de ziggoerat die Koning Ur-Nammu liet bouwen?
De prenten zijn een combinatie van tekeningen en bewerkte afbeeldingen in de kenmerkende stijl van Peter Goes. Het zijn voornamelijk zwarte tekeningen op gekleurde bladzijden met een vrij drukke lay-out. Op elke bladzijde vind je veel details en grappige onderdelen. Je kan in het boek blijven kijken en je zal elke keer wel iets nieuws ontdekken. Het boek oogt vrij somber en donker. Wetenschap is nochtans een licht en hoopvol thema, wat kleur zou hier zeker bij passen.
Het boek is een geschiedenisboek en geen wetenschapsboek. Na de algemene uitleg over de tijdsperiode worden er nog heel wat jaartallen en data meegegeven. Over de werking of het nut van bepaalde uitvindingen – zoals de schildpadduikboot of de schroef van Archimedes - kom je in het boek heel wat minder te weten. Techniekliefhebbers zullen dus misschien hier en daar wat op hun honger blijven zitten. Door de veelheid van informatie geraak je het overzicht wat kwijt. Een index en een verklarende woordenlijst zouden handig zijn.