Tintelvlinders en pantoffelhelden

Wanneer de grote emoties het even van je overnemen is het vaak je huisdier dat je het best lijkt te begrijpen. In deze prachtige gedichtenbundel met als onderwerp ‘gevoelens’, krijgen heel toepasselijk katten en honden de hoofdrol.

De fine fleur van het Nederlandstalige dichtlandschap voor kinderen heeft nagelnieuwe gedichten geschreven over de Grote Gevoelens: blij, bang, boos en verdrietig zijn. Elk gedicht is een pareltje, netjes aan elkaar geregen tot dit schitterende juweel.

Het zijn de illustraties van Sanne te Loo die de teksten telkens nog een niveau hoger tillen. Op meesterlijk wijze weet Sanne het gevoel van elk gedicht samen te vatten op een tekenvel. De kleuren versterken de emotie, de lichaamstaal is sprekend. Over elk detail is nagedacht. De omslagillustratie is daar een mooi voorbeeld van: gevoelens kunnen ons zo in de war brengen dat het lijkt alsof we op een kermisattractie zitten. Hier worden ze allemaal samen afgebeeld in een kermismolen.

Het is een verzameling om van te genieten. Je leest het stil en dan hardop. Je proeft het gedicht met je oren en je voelt het met je ogen. En dan gebeurt er iets waardoor je het wil opbergen op een veilig plekje in je hoofd totdat de tijd rijp is om het te delen. Had jij er al eens over nagedacht dat huizen misschien ook huilen als je gaat verhuizen? Misschien is het tijd om voor je (klein)kind leeuwenpantoffels te kopen zodat hij pantoffelheld kan worden. Is je hart zo blij dat een verlanglijst er eigenlijk niet meer toe doet? 

Als je nu overal tintelvlinders voelt is het hoog tijd om deze gedichtenbundel vast te nemen.