Tocht naar de Noordpool

Best wel pittige kost in prentenboekversie: de geschiedenis van het luchtschip.  Als ik de kaft en de titel zag, verwachtte ik me eigenlijk aan een prentenboek over een expeditie naar de Noordpool.

We lezen over Bartolomeu Lourenço de Gusmao die de Portugese koning zijn plan om een luchtschip te bouwen, ging verklappen. Maar ook over de heteluchtballon met een mandje van de broers Montgolfier, de ballon gevuld met waterstof van de broers Robert, Henri Giffard die zijn luchtschip kon besturen door een stoommachine en de zeppelin. Pas na die info komt Amundsen aan bod die eerst met een zeeschip onderzoek deed naar de poolgebieden. Later ging hij op onderzoek met een vliegtuig en een luchtschip, de Norge. Het is die expeditie die wat meer aandacht krijgt.

Dit boek zou voor kinderen vanaf 6 jaar zijn. Dat lijkt me toch wat hoog gegrepen. Zowel de namen als de inhoud lijken me erg moeilijk voor deze leeftijd. Boeken als dit voorlezen zie ik ook niet onmiddellijk gebeuren. Non-fictie boeken zijn zeker een meerwaarde in prentenboekenland, maar dit thema vind ik toch te ver gezocht voor de doelgroep.

Pluspuntje zijn wel de duidelijke illustraties in een aangenaam kleurenpalet, die het geheel toch wat toegankelijker maken.