Toen dinosaurussen de lucht in gingen

De ongelooflijke evolutie van vogels

Er zijn ongeveer 10.000 soorten vogels. Dat is meer dan twee keer het aantal zoogdiersoorten. Daarbij vormen hun veren het grote verschil. In dit naslagwerk ontdek je hoe kleinere soorten dinosaurussen vogels werden. Terwijl 66 miljoen jaren geleden de dinosaurussen uitstierven, overleefden de vogels wel. Ze kunnen ongelooflijk presteren; zo vliegt de Indische gans over de toppen van de Himalaya op 8 km hoogte.

Dit boek is een boeiend naslagwerk over het ontstaan van de vogels. De informatie is overzichtelijk gerangschikt in aparte tekstkolommen, telkens ingeleid met een titel, zoals “tanden of snavel?” De lezer wordt lichtelijk overspoeld met vernieuwende en boeiende informatie. Je komt erg veel te weten, de kennis is correct en telkens worden de wetenschappers en onderzoekers bij naam vermeld. In het boek komen er op elke bladzijde verscheidene illustraties voor. Het zijn gekleurde pentekeningen en ze bieden een duidelijk beeld hoe de vogelsoort er vroeger uitzag. Op de laatste pagina tref je een index aan. Die is heel nauwkeurig en gedetailleerd, en bij het zoeken van specifieke informatie kom je direct bij de juiste pagina terecht. Het is werkelijk verrassend als je verneemt dat in Zuid-Duitsland veel fossielen werden gevonden. Dat gebied bestond oorspronkelijk uit een tropische archipel met eilanden en lagunes.

Op het einde van deze documentatie krijgen we een hart onder de riem hoe we allen samen kunnen streven naar een verbonden wereld.