Treinverhalen

In dit piepkleine boekje uit de serie 'Verhaaltjes van de boerderij' staan vier treinverhalen. Er is een voorwoord voor de ouders waarin gezegd wordt dat deze verhaaltjes vooral bedoeld zijn om samen te lezen. Er staat ook hoe je dat best aanpakt: "Door het beurtelings lezen zal uw kind meer zelfvertrouwen krijgen in het lezen en, zeker net zo belangrijk, kinderen vinden samen dingen doen gewoon erg leuk!" Een aanbeveling die ik volledig beaam.
Maar ... de verhaaltjes zelf zijn niet erg boeiend en al helemaal niet origineel. Mama Bol en haar kinderen Els en Jaap en de hond Bruun wonen op de Boerderij De Appelboom. Papa Bol wordt maar één keer genoemd. In het eerste verhaal zit hij naast de machinist in de trein, hij is blijkbaar de stoker. De mensen van het dorp knappen hun station op en de familie Bol doet mee. Als alles klaar is, komt de stoomtrein aan. Mama is conducteur en samen maken ze een ritje.
In 'De reis van Bruun' gaan ze weer naar het station om naar de trein te kijken. Fifi, het hondje van mevrouw Haan, glipt ongemerkt de trein in. De trein vertrekt en Bruun springt Fifi achterna. Er zit niets anders op dan te wachten tot de trein terugkomt en dan springt Bruun eruit met Fifi in zijn muil. De stoker is dezelfde man als diegene die in het eerste verhaal papa Bol genoemd wordt.
In 'Wollie stopt de trein' houdt een kudde schapen de trein op. Mama Bol, de kinderen en Koos de helper weten raad. En de schapen krijgen een gratis treinreis.
In 'Tinie en de trein' gaan de kinderen op schoolreis met de trein maar de locomotief doet het niet meer. Midden in de velden moeten de kinderen uitstappen. Ze picknicken in de wei terwijl de conducteur hulp haalt. Hij komt terug met Tinie, het paard van boer Boon. Met de paardentrein gaan ze terug naar het station.
Elk van de vier verhaaltjes begint met dezelfde zinnetjes. Op elke bladzijde staat bovenaan een beginzin en onder aan de prent twee regels van het verhaal. De prenten zijn lief en naïef. Door zijn formaat en geplastificeerde kaft is het boekje zeer geschikt voor kinderhandjes. Mogelijk interessant voor treinfanaten of beginnende lezers.