Uit de lucht geplukt

of hoe Ricky de wereld redt

De elfjarige Ricky Van de Ruigerots woont op Europia, een wereld die bestuurd wordt door ministeriële besluiters. Ricky droomt ervan uitvinder te worden en heeft al heel wat praktische dingen uitgewerkt, zoals een ‘VV2 muggen-wespen-vliegen-en-andere-vieze-beesten-platklop-verpletteraar’ en een ‘Wakkerwekker voor dramatisch moeilijke gevallen’. Maar de overheid heeft het niet zo op wetenschappers, al zeker niet als ze naar Titania, een nabijgelegen wereld, willen vliegen.
Voor een spreekbeurt interviewt Ricky Eustachius V.C. Simplicius, een gekke professor die in een instelling zit en ooit een trein heeft uitgevonden, een project dat niet helemaal is geslaagd. Wanneer de wetenschapper spoorloos verdwijnt, gaat de geheime politie achter Ricky aan. Samen met de oude man weet Ricky met de heli-schroef-a-flap-trap-tor te ontsnappen. Met dit knotsgekke luchtschip vliegen ze naar Titania om te bewijzen dat de ministeriële besluiters het mis hebben. Ze belanden in een onvoorzien avontuur dat helemaal uit de hand lijkt te lopen als een steeds groter wordende stip aan de hemel een derde oorlogszuchtige wereld blijkt te zijn. Zal Ricky de wereld kunnen redden?
Het verhaal verloopt nogal chaotisch en weinig doelgericht. De schrijver creëert nieuwe werelden, wat in dit verhaal vrij zinloos lijkt, omdat ze zeer fel aansluiten bij onze gekende wereld. Nu worden rare theorieën verzonnen over winden en aantrekkingskracht die nergens op slaan en het geheel nodeloos ingewikkeld maken. Veel personages spelen een rol in het verhaal, maar niemand is wie hij lijkt te zijn. Wie goed is en wie slecht is niet altijd duidelijk en bovendien durven sommige personages al eens van kant te wisselen.
De auteur heeft veel adjectieven en uitroeptekens nodig om zijn tekst kracht te geven. Die zit vol flauwe moppen en boordevol clichés. Net daardoor zal dit avontuurlijke boek jongeren allicht wel aanspreken. De omslag van het boek sluit niet geheel aan bij het verhaal.