Van Annie Aligator tot Zeno Zebra

Van Annie Alligator tot Zeno Zebra mag er dan wel uitzien als een boek, het is eerder een spel. De jonge lezertjes worden uitgedaagd om spelenderwijs alle letters van het alfabet te ontdekken. Onderweg maken ze ook kennis met een heleboel diersoorten. Ze leren onder andere Amira Adelaar, Eva Eenhoorn en Lea Lieveheersbeestje kennen. En neen hoor, de moeilijke letters worden niet zo maar overgeslagen. Aangezien dit boek bedoeld is om het alfabet te ontdekken, is het natuurlijk de bedoeling dat ze hierbij begeleid worden.

Nelleke Verhoeff heeft in dit boek zowel voor de tekst als de illustraties gezorgd. In de eenvoudige tekst worden er vragen gesteld aan de jonge lezers. Hierdoor gaan ze zelf aan de slag met de letters van het alfabet. De opdrachtjes kunnen voor de jongsten wel erg uitdagend zijn. De kinderen hebben toch al enige taalgevoeligheid nodig. De illustraties zijn fantasierijk en soms erg grappig. Alle dieren hebben wat weg van mensen, zo zie je Mei-Lan Muis de plantjes water geven of Pia Papegaai een selfie nemen.

Nelleke Verhoeff heeft de keuze gemaakt om de dieren niet in alfabetische volgorde te presenteren, wat een beetje een gekke keuze lijkt in een boek dat als doel heeft om kinderen net dat alfabet aan te leren. Er lijkt ook geen ander systeem in het boek te zitten.