Van liefde & verlangen

Tien klassieke verhalen selecteerde Imme Dros: Roodkapje, Blauwbaard, Repelsteeltje, Cyrano de Bergerac, Peer Gynt, Psyche en Eros, Vuurvogel, Zwanenmeer, Alkestis, Antigone. Verhalen uit de Griekse mythologie, volksvertellingen, sprookjes, met de liefde als gemeenschappelijk thema. Ze zette ze de afgelopen jaren volledig naar haar hand als libretto of theatertekst en bewerkte ze nu opnieuw tot verhalen voor deze bundel.

Al bij het eerste verhaal blijkt hoe groot haar inbreng daarbij is. In “De wolf die tegen water praatte” is Roodkapje de veertienjarige puber Lisa die best in de smaak valt bij de jager, die op zijn beurt de minnaar is van haar moeder. Centraal thema in het verhaal is de eenzaamheid waar alle personages tegen vechten: de moeder zoekt gezelschap bij de jager wanneer haar man gaan varen is, de grootmoeder telt de minuten en hoopt dat de dag zo snel mogelijk om gaat, en de wolf praat tegen zijn spiegelbeeld en smeedt plannen om samen met hem terug naar het noorden te trekken waar hij vandaan komt. Imme Dros zet heel geloofwaardige figuren neer en maakt met haar levendige taal van het sprookje een tijdloos verhaal. Met veel humor bovendien, zoals alleen al in de woorden waarmee de hongerige wolf de mensen rond hem benoemt: “Roodhapje” en haar “grote moeder”. En dit geldt voor elk verhaal uit de bundel. Haar heerlijke, heldere en rijke taal brengen zelfs de doden in de onderwereld tot leven, haar uitgewerkte psychologie maakt zelfs Repelsteeltje herkenbaar.

Harrie Geelen maakte illustraties die elk verhaal mee dragen, in uiteenlopende technieken en voor elk verhaal in een andere stijl. Deze zijn gedrukt op zeer kwaliteitsvol papier, wat voor een verzorgd, zij het wat onhandig zwaar, boek zorgt. Mooi voor oudere lezers en evengoed voor volwassenen.