Varkentje Valentijn
En andere verhalen
In deze bundel staan vier complete boekjes geïllustreerd door Arnold Lobel: 'Varkentje Valentijn', 'Waar is Piep?', 'Bastiaan Big' en 'Bastiaan Big wil alles weten'. (Het eerste schreef hij ook.) Arnold Lobel (1933-1987) schreef en illustreerde een heleboel kinderboeken en werd meermaals bekroond met belangrijke prijzen. Hij heeft dus zeker en vast de pluimen op zijn hoed verdiend. Genoeg reden om deze boekjes opnieuw uit te geven in de vorm van een verhalenbundel.
'Varkentje Valentijn' is samen met 'Waar is Piep?' een langer verhaal in deze bundel. Grote prenten en weinig tekst zorgen ervoor dat dit verhaal zeer vlot (voor) gelezen kan worden. Valentijn houdt van zijn modderpoel. De boerin besluit echter om grote schoonmaak te houden en zuigt de modderpoel helemaal leeg met haar stofzuiger. Het varkentje loopt weg en gaat op zoek naar een nieuwe. Via een moeras en een vuilnisbelt komt hij aan in de stad. Daar lijkt hij modder te vinden. Helaas is het asfalt en Valentijn komt erin vast te zitten. De boer en boerin kunnen hem uit zijn penibele situatie bevrijden en nemen hem terug mee naar huis. Een fikse regenbui zorgt voor een nieuwe modderpoel.
In het tweede verhaal, 'Waar is Piep?' is kuikentje Piep verdwenen. Hij is de hartendief van mama Kip en mocht zelfs op haar hoofd rijden. Mama Kip gaat de boerderijdieren langs om haar verdwenen kuiken terug te vinden. Joris de uil biedt zijn hulp aan en belooft 's nachts goed uit te kijken. Hij vergist zich eerst een paar keer, maar vindt dan toch een hele krat vol kuikens, bestemd voor de kinderboerderij. Alle kuikens lijken wel Piep te heten. Alleen het kuiken dat op de kop van uil kan zitten, is de enige echte Piep.
'Bastiaan Big' is het derde boek in deze bundel. Het bestaat uit een aantal zeer herkenbare familieverhaaltjes. Zo worden er havemoutrozijnenpannenkoeken gebakken, maken broer en zus ruzie en leggen ze die bij, komt oma logeren, wordt duidelijk dat winterkleren aantrekken een hele inspanning vraagt en verstopt Bastiaan zich onder de lakens van zijn bed. Onder het wakende oog van mama en papa varken worden Bastiaan en zijn zusje, Amanda, zo goed mogelijk opgevoed. De prenten zijn in dit verhaal wat kleiner en staan in kadertjes, de tekst wordt ietsje langer. Nog steeds makkelijk leesbaar en eenvoudig geschreven.
'Bastiaan Big wil alles weten' is het laatste boek. Ook hier weer zeer herkenbare onderwerpen: zaadjes planten, mama die uitrust na hard werken en uiteindelijk toch weer met haar kroost gaat spelen, de waarom-vragen van Bastiaan aan papa, een oma die babysit en het gezeur van Bastiaan die niet kan slapen. Ook hier staan de illustraties in kadertjes en is de tekst ietsje uitgebreider.
In dit boek hebben de dieren allemaal menselijke eigenschappen. De verhaallijnen zijn zeer eenvoudig gehouden in een familiale sfeer. Deze bundel doet qua taal (“we zullen zoet zijn, we vragen het aan moeder”, ...) en illustraties nogal gedateerd - of is het retro? - aan. Retro-fans komen dus zeker aan hun trekken. Zowel om voor te lezen als om zelf te lezen.