Veer

een dag met wolk

Faz is een van de inwoners van het dorp Veer. Nadat Faz zich heeft aangekleed en zich opmaakt voor een nieuwe dag vol avonturen, gebeurt er iets bijzonder. Faz drukt per ongeluk een knop in van een rookmachine waardoor een rookwolk ontstaat. De wolk lijkt niet meer te verdwijnen en volgt Faz doorheen zijn avonturen in het dorp. De wolk neemt verschillende kleuren en vormen aan en wordt een goede vriend van Faz. Zal de wolk ooit nog verdwijnen of wordt hij één van de nieuwe inwoners van Veer?

Dit boek voor eerste lezers is een schot in de roos! Het is het bewijs bij uitstek dat eenvoudig taal- en woordgebruik niet noodzakelijk een simplistisch verhaal voortbrengt. Stefan Boonen en Jan Van Lierde slagen erin om op sublieme wijze een humoristisch en sarcastisch verhaal neer te zetten dat allesbehalve verveelt. Het dynamische karakter, de vele personages en plottwists zorgen ervoor dat elke bladzijde verrassend is. Vaak worden dezelfde woorden herhaald, waardoor eerste lezers dezelfde woorden meermaals kunnen inoefenen.

Ook de vormgeving is met een knipoog opgevat. Groen is de hoofdkleur en de illustraties doen denken aan een stripverhaal. Dat zorgt ervoor dat het boek speels en aantrekkelijk oogt. Het kleine formaat zorgt ervoor dat het boekje makkelijk in een rugzak past. De karaktertrekken van de personages worden in de illustraties uitvergroot, waardoor de illustraties veel humor bevatten. Net zoals de tekst zijn de vormgeving en illustraties origineel en bevatten ze een sarcastische ondertoon.

Voor wie niet van lezen houdt, is dit boek een goede optie. De vele illustraties en summiere tekst zorgen ervoor dat het boek voor vele lezers toegankelijk is. Dat betekent echter niet dat het boek geen uitdaging is. Het daagt eerste lezers uit om hun leesvaardigheden te ontwikkelen én zich onder te dompelen in een wereld vol fantasie! Voor wie niet uitgelezen raakt is er goed nieuws, want dit boek is deel van een serie over de avonturen in Veer.