Verhalen uit de Moominvallei

Naar de klassieke verhalen van Tove Janssen

In deze verzameling lees je drie verhalen over een familie trollen. Ze zijn gebaseerd op het originele werk van de finse schrijfster Tove Jansson. Zij heeft veel verhalen geschreven over Moomin, een trol die niet bang is voor avontuur en die samenleeft met Moominmama en Moominpapa. In het eerste verhaal is Moomintrol met zijn mama op zoek naar zijn papa. Onderweg ontmoeten ze Snif, een dier met grote oren. Omdat hij toch maar zit te niksen, besluit hij met hen mee te gaan. In een diep donker woud komen ze bij een glanzende zwarte waterplas. Wanneer ze het moeras op een groot waterlelieblad oversteken, worden ze verrast door een reuzeslang die uit de diepte opduikt. Ze dompelen hun staart dieper in het water en peddelen alsof hun leven ervan afhangt. Net wanneer de slang wilt toehappen, blijft hij verstard luisteren. In de verte horen ze tonen van muziek waarop het monster in de diepte verdwijnt. Ze vinden bij een gele tent een mannetje, die wijsjes speelt en met zijn tentje van hier naar daar trekt. Moominmama, Moomintrol en Snif beleven nog vele avonturen op hun tocht en uiteindelijk vinden ze dolgelukkig Moominpapa.
In de andere twee verhalen beleeft de familie samen nog meer avonturen.

Dit boek is bijzonder omdat de sprookjes zo anders zijn: je beleeft een aparte sfeer en fantasie die de ruige natuur in het hoge Noorden oproept. Eerst en vooral heb je de familie trollen uitgebeeld als lieflijke tedere dikzakjes. Verder worden de trollen geconfronteerd met de sterke krachten van de natuur: hevige regens, een rivier die in zijn kracht alles meespoelt, maar ook mooie bloemenvelden, lieflijke eilandjes. Dit oneindig weids landschap is zó bijzonder dat het niet ongewoon is om vreemde figuren tegen te komen en of om gekke toestanden te beleven.

De schrijfster vertelt met een ongebreidelde fantasie over de meest wonderbare avonturen. Ze zijn met zoveel kleur en met oog voor details verteld, dat je als lezer of luisteraar heerlijke taferelen voor ogen ziet. Ook de bizarre personages spreken tot de verbeelding. Echte dreiging is er niet, de wezentjes hebben allen iets goeds in zich en dat typeert ook de vriendelijkheid en gastvrijheid die je in het hoge noorden aantreft.
De fantasievolle verhalen komen helemaal tot leven dankzij de prachtige illustraties. Ze betoveren, scheppen prachtige decors waarin je helemaal opgaat in de sfeer van hevige stormen, oneindige verlatenheid maar ook sprookjesachtige taferelen die je doen verlangen. De geestige vertelstijl ontroert en maakt je aan het lachen.
Dit is een bijzonder boek met sprookjes over Moomintrollen in het hoge noorden.

Blijkbaar hebben de Moomintrollen zo’n succes dat in Finland een hele cultus bestaat, met een Moominpark en allerlei attributen, zoals kleding,speelgoed en ook tekenfilms. Dit is reeds doorgedrongen in andere landen, waaronder Rusland, Japan, Duitsland, etc. De trollen hebben iets heel lieflijks dat kinderen aantrekt. Voor wie hen niet kent, is het een aanrader om ernaar op zoek te gaan. Ze vormen een mooie tegenpool tegen de massaproductie die ons tegenwoordig opgedrongen wordt.