Verhalen van de fladdertak
Sprookjes, mythen en legenden over betoverde bomen en wonderlijke bossen
In dit boek maken we kennis met een hoge treurwilg uit Nederland. Die staat in de tuin van H. De Rooier, een “boomspecialist” die vooral gespecialiseerd is in het omhakken van bomen. Hij zou ook graag de treurwilg en de andere bomen in zijn tuin omhakken, maar zijn zoon houdt hem tegen. Hij heeft de boom immers horen praten. Meneer De Rooier ziet er geld in. De treurwilg mag blijven staan als hij verhalen vertelt waarvoor inkom gevraagd kan worden. En zo vertelt onze vriend Fladdertak 33 verhalen die hij doorgeseind krijgt via het wood wide web van andere bomen overal ter wereld.
Bij elk verhaal lezen we welke boom hem dat doorstuurde, waar hij staat en daarna een mooi geherformuleerde inhoud van een bestaand verhaal. De oude verhalen waarin bomen een rol spelen, hebben meestal een morele boodschap. Het zijn sprookjes, mythen en legenden die al jarenlang mee gaan. Ze zijn rijkelijk geïllustreerd door Marieke Nelissen. Die prachtige illustraties in zachte, oude kleuren passen perfect bij de nostalgische sfeer van het boek. Margaretha van Andel slaagde er in om alle verhalen met eenzelfde mooie taalgebruik te herschrijven. Het taalgebruik is modern en leest vlot, maar behoudt toch een ouderwets karakter. Vergelijk het maar met een mooi vintage kledingstuk. De verhalen zijn niet erg lang, maar ze vullen wel stuk voor stuk je hart.
Tot in detail is er over dit boek nagedacht. Op de schutbladen voorin vinden we een aanduiding van de 32 bomen die aan bod komen en een natuurgetrouwe afbeelding van hun bladeren met eventuele vruchten. Daarna opent het boek met een stukje uit een gedicht van Roger McGough over de bijna 5000 jaar oude boom Methusalem. Vlak daarna staat er een inhoudsopgave met de titels van de verhalen. En in plaats van rechtstreeks naar de treurwilg in Nederland te gaan wordt die eerst voorgesteld door Generaal Sherman, een oude boom die bevriend is met Methusalem. Van hem vinden we in dat eerste korte hoofdstukje ook een prachtige afbeelding die twee pagina’s beslaat. Na de kennismaking met de situatie van de treurwilg gaan we verder met de 33 doorgeseinde verhalen. Telkens vinden we bij de titel een mooie grote afbeelding en door wie het verteld wordt. Zo leren we iets over de oorsprong van verhalen. De echte herkomst kan je vervolgens terugvinden op het einde van het boek.
Na de verhalen lezen we ook hoe goed het afloopt met de boom in Nederland en gaan we nog even kijken hoe het nu is met Generaal Sherman en Methusalem. Omdat er nog zoveel extra te vertellen is met bomen in de hoofdrol, is er als uitsmijter nog een gedicht en worden er beknopt nog meer dan dertig bomen aan je voorgesteld. Niet elke boom heeft een echt verhaal, maar ook de gewone beschrijvingen weten de aandacht te trekken.
Een pareltje!