Verrassingen in de Moeminvallei

Dit boek bundelt negen verhalen over de bizarre en eigengereide bewoners van de Moeminvallei. Het zijn verhalen met een wat absurd tintje, die je soms aan het denken zetten. Snuisterik wil het liefst van alles alleen zijn, maar voelt zich toch wat vreemd wanneer zijn nieuwe vriendje Ti-ti-oe alleen gaat wonen. De Filifjonk is doodsbang voor catastrofen en als een storm dan alles verwoest, neemt haar leven een drastische, maar positieve wending. Moem vindt de laatse draak van de wereld en speelt hem ook weer kwijt. De Hemuul houdt van stilte en dat is niet zo handig als je in een pretpark werkt. Je maakt kennis met een onzichtbaar kind, het geheim van de Hattifnatten wordt ontsluierd en je leest wat er gebeurt als je je lievelingsknuffel zomaar weggeeft. In het laatste verhaal worden Moem en zijn familie te vroeg uit hun winterslaap gewekt en ze wapenen zich tegen Kerstmis.  
In de Moeminboeken wordt er een heel aparte fantasiewereld geschapen waarin de avonturen voorbijkabbelen. Het gaat niet om grootse dingen, maar om kleine overwinningen van problemen waar niet echt veel ophef over gemaakt wordt. Je vraagt je algauw af of het leven werkelijk zo eenvoudig is. De teksten zitten vol subtiele humor en hoewel er niet echt veel gebeurt, is het geheel toch spannend en blijf je als lezer geboeid. De verhaallijn is gemakkelijk te volgen en door de nauw bij de tekst aansluitende illustraties kan je je een voorstelling maken van de wezentjes die deze fantasieverhalen bevolken. Elk nieuw personage lijkt wel van een andere soort te zijn. Toch slagen al deze wel zeer bijzondere karakters erin met elkaar overeen te komen, elkaars gebreken te accepteren en vriendschap te sluiten.
Deze verhalen zijn zowat een halve eeuw geleden geschreven, maar door hun originaliteit zijn ze nog niet verouderd en ze blijven zalig om (voor) te lezen voor zowel kinderen als volwassenen.