Vic Falls Missions. Het offer van de Baobab

Marcus is zestien jaar en zit op de militaire school. Zijn hobby freerunning en zijn gedrevenheid maken dat hij in aanmerking komt voor het SPAT, het Special Abilities Team. Wanneer hij zich niet houdt aan de regels, wordt hij overgeplaatst naar een andere middelbare school. Maar hij komt alsnog in aanraking met dat speciale team.
Het had een spannend verhaal kunnen worden, maar het komt me te ongeloofwaardig over. Het toeval speelt een wel erg grote rol. Er bestaan al heel wat jeugdboeken over tieners die in geheime missies worden betrokken en dit is één van de minder geslaagde. Ik geloofde het verhaal echt niet en kon me in geen enkel personage inleven. Ik hou nochtans van dit soort fictie en de cover en de korte inhoud zullen jongeren best wel kunnen triggeren. Wat ik wel kon appreciëren is de aandacht die er gaat naar jongeren/mensen met een beperking. Het is mooi om te zien dat al de jongeren van het team gekozen zijn omwille van hun bijzondere sterktes. Hun lichamelijke beperking (blind, geen benen, ...) is geen obstakel om te kunnen deel uitmaken van een bijzonder team. De veelheid van personages met hun ingewikkelde, op elkaar lijkende namen maakt het lezen er niet eenvoudiger op.

Dit is het eerste deel van de reeks ‘Vic Falls Missions’. Benieuwd naar het vervolg ben ik wel. Het verhaal is immers geschreven door een duo (Kris Geluykens en Kathleen Stas) met een vlotte pen, dat de spanning probeert hoog te houden.