Voel je wat ik voel?

De 150 mooiste gedichten over gevoelens voor kinderen

Jan Van Coillie heeft heel wat ervaring met jeugdliteratuur en specifiek ook met kinder -en jeugdpoëzie. Denk maar aan verzamelbundels als 'Er staat een taart in lichterlaaie', 'Ma er zit een dichter in mijn boom' of 'Met gekleurde billen zou het gelukkiger leven zijn'. Voor 'Voel je wat ik voel?' selecteerde Van Coillie 150 gedichten rond gevoelens die werden samen gebracht in een twaalftal thematische hoofdstukken van ongelijke lengte. Een heel gamma van emoties komt aan bod: angst, verdriet, geluk, eenzaamheid, verliefdheid, heimwee … Een zestigtal auteurs – waaronder bijvoorbeeld Hans Andreus, Ed Franck, Hans en Monique Hagen, Nannie Kuiper, Bas Rompa, Annie M.G. Schmidt, Edward van de Vendel, Joke van Leeuwen, Riet Wille, Willem Wilmink – leverde de teksten.
Het overgrote deel van de opgenomen gedichten werd reeds eerder gepubliceerd, wat onderaan elke pagina netjes wordt aangegeven. Elk hoofdstuk werd door een andere illustrator van prenten voorzien en ook hier zitten klinkende namen bij zoals bijvoorbeeld Carll Cneut, Gerda Dendooven, Thé Tjong-Khing, Klaas Verplancke. De omslagillustratie werd gemaakt door Sebastiaan van Doninck die ook de prenten leverde voor het eerste onderdeel van het boek ‘Je gezicht is je eigen weerbericht’.
Oorspronkelijk zou Ingrid Godon de hele bundel illustreren, maar toen ze in 2008 voor de tweede keer kanker kreeg, namen twaalf collega’s haar taak over. Het leverde een kunstzinnig en kleurrijk boek op. Van elke illustrator werd bovendien één tekening geveild waarvan de opbrengst bestemd is voor de actie ‘Kom op tegen kanker’.
'Voel je wat ik voel?' is een boek om in te bladeren, hier en daar een gedicht te lezen en te genieten van de stijlvolle lay-out en de prachtige illustraties. Maar ook wie op zoek is naar een poëtische tekst rond een specifiek thema of gevoel kan erin terecht dank zij het trefwoordenregister achterin. Kortom, dit is een boek om te koesteren.