Voetstappen in de donkere nacht

Renzo kleeft vlug een briefje op een standbeeld. Kort daarop komen mannen en vrouwen snel het bericht lezen. Er komen steeds meer briefjes op de beelden, alsof de beelden met elkaar praten. Het zijn aanklachten omdat de burgemeester in Rome niets doet aan de verpauperde volksbuurten. Van hem moeten zelfs de zwervers uit de stad. Lucia’s ouders hebben een gezellig restaurant in de volksbuurt en helpen actief mee om de problemen aan te kaarten. De burgemeester wilt dat de briefjes van de beelden verdwijnen, zijn stad moet proper zijn om de nieuwe paus te verwelkomen. Wanneer ook Remco’s vader en Lucia’s ouders opgepakt worden, komen alle kinderen in actie. Geheel onverwacht verschijnt de paus in de straten van Rome.

Dit bizarre verhaal is heel levendig in beeld gebracht. Rindert Kromhout heeft een mooie schrijfstijl: hij schrijft gevat, levendige dialogen zorgen voor spanning en acties volgen elkaar snel op. Daarbij schenkt hij aandacht aan gevoelige thema’s zoals armoede. Hij kan erg goed sfeer scheppen. De omgeving is zo levensecht beschreven, dat je als lezer mee opgenomen wordt in het avontuur. 

Helemaal achterin het boek verneem je hoe de auteur in Rome op zoek gaat naar historische gebeurtenissen uit het antieke Rome. Zo hebben die sprekende beelden echt bestaan. Het gemeentebestuur had in die tijd alle macht en kritiek geven was verboden. De Romeinen uitten hun ontevredenheid door drie keer twee beelden met elkaar te laten “spreken”, ze lieten telkens dezelfde beelden naar elkaar briefjes sturen. Dit tot woede van de machthebbers. Deze beelden zijn nu nog te ontdekken op verschillende plaatsen in Rome. Er is een mini-plannetje getekend waarop de beelden vermeld staan. Rindert presenteert ook een foto van elk beeld, met daarbij enkele interessante historische weetjes. Ook verneem je hoe een nieuwe paus gekozen wordt.

Het is altijd boeiend om een stukje geschiedenis in een jeugdboek te verwerken en in dit spannend avontuur komt de geschiedenis van de beelden echt tot leven.