Voor elkaar

Francesca Pirrone vestigt met haar nieuwe boekje Voor elkaar de aandacht op: hoe fijn we elkaar met iets kleins gelukkig kunnen maken. Varkentje is heel aardig en bij elk verhaaltje ontroert hij de kijker met fijne attenties. Een vriendelijke goedemorgen met een tulpje erbij is zo uitnodigend dat het Poesje als dank het Varkentje een koekje aanbiedt. De acts zijn vindingrijk en grappig. Ze behandelen ook ruimere thema's, zoals hoe we zorg kunnen dragen voor het milieu en in het bijzonder voor onze dierenvriendjes.

Met heel weinig woorden en mooie gestyleerde tekeningen brengt ze met fijne boodschapjes over hoe eenvoudig het is om lief te zijn voor elkaar. De voorbeeldjes zijn zo uit het dagelijkse leven gegrepen. Heel sobere zwart-wittekeningetjes met hier en daar een voorwerpje in het rood trekken de aandacht hoe we elkaar met liefde en zorg kunnen omringen, zoals “Sorry zeggen” of “je kamer opruimen”. De illustrator toont met een minimum aan tekeningetjes glashelder hoe fijn we met elkaar omgaan. Een voorbeeld is het verhaaltje Luisteren dat gevoelig en oh zo treffend getekend is. Varkentje luistert geduldig naar Schildpadje, die precies behoefte heeft aan een rustig luisterend oor. Aan kleine details ziet de kijker dat tijd geen rol speelt en hoe bevrijdend een goed gesprek kan zijn.

Francesca kleedt het thema kunstig in met minimale heldere prentjes, waarin pret en verrassende plots elk verhaaltje bijzonder aantrekkelijk maken. Het zijn mini-boekjes die jong en oud uitnodigen om te delen, erover te praten en samen te genieten.