Voor Yasmin

Wie zich niet onmiddellijk in dit boek herkent, heeft de coronacrisis niet meegemaakt. Zonder dat het virus bij naam genoemd wordt, lijkt dit wel een dagboek van om het even wie over het voorbije anderhalf jaar.

In korte hoofdstukjes en in een eenvoudige taal volgen we het verhaal van Myrthe. Ze schrijft in dagboekvorm een brief aan haar beste vriendin, Yasmin, die aan de gevolgen van het virus overleden is. Myrthe is het grootste deel van het dunne (95 blz) boekje bang dat zij ervoor gezorgd heeft dat Yasmin besmet raakte. Dat is gelukkig niet het geval. Het verhaal is ook wat te voorspelbaar om het omgekeerde te geloven. Myrthe kan met haar verdriet geen blijf en sluit zich van iedereen af. De enige met wie ze zou willen praten is er niet meer. Daarom schrijft ze dit boek / deze brief naar Yasmin. Naast het virus en het schuldgevoel vormen ook verdriet en gemis de rode draad door het verhaal.

Esther Walraven zal met dit boek zeker jongeren aanspreken die (nog) niet zo gek zijn van lezen. Het dunne boekje is hapklaar, makkelijk te begrijpen en absoluut herkenbaar. Dat is trouwens ook de bedoeling van de uitgeverij. Met de reeks Best of YA XS willen ze jongeren aan het lezen krijgen. Op de kaft staat 15+, maar dat lijkt me wat overdreven. Voor meer ervaren lezers is het geen aanrader, wegens te eenvoudig en oppervlakkig.

Voor mij was het op dit moment nog even te vroeg om dit verhaal te lezen. Net als zoveel mensen, ben ik dit virus ondertussen wel spuugzat. Dit verhaal zorgde ervoor om alles nog eens opnieuw te beleven. De herkenbaarheid was absoluut treffend, verrassend was het nooit. Ik had het liever gelezen op een moment dat er van Corona al een tijdje geen sprake meer is, zodat je kan denken: “Goh, dat was toch wel een rare tijd, gelukkig kunnen we nu weer normaal leven”. Terwijl ik dit schrijf hoop ik oprecht dat dit ooit nog het geval zal zijn, want aan de pandemie lijkt geen einde te komen. Ik stel me ook voor dat ik het boek ooit aan mijn kleinkinderen laat lezen, zodat ze zich kunnen inbeelden wat dat virus ooit aanrichtte.