Voorbij de horizon ...

Op reis door Europa in vijftig voorleesverhalen

Deze bundel bevat verhalen over vijftig landen, groot en klein, die samen Europa vormen. Waarom Rusland er niet bij is, Wit-Rusland wel en Turkije ook, is mij niet duidelijk. Nochtans is er veel meer Rusland binnen het werelddeel Europa dan Turkije. Beide hebben ze een Aziatisch deel. Het boek gaat niet over de Europese gemeenschap en eigenlijk ook niet over heel Europa. Dat is een groot minpunt.
Kinderen uit de vijftig landen in dit boek stellen hun land voor. Voor België zijn dat Veerle, een Vlaams meisje en Valerie, Franstalig. Zij vertellen over het stripmuseum evnewel zonder de plaats, Brussel, te vermelden. Aan het eind wordt ook verteld hoe Europa aan zijn naam kwam en komt Zeus eraan te pas zonder te vermelden dat hij de oppergod was in oude Griekse mythen. In de oertijd leefde er zelfs dino's, dat lees je in 'Europasaurus'. Dichter bij ons is er het Eurovisiesongfestival. En vele landen in Europa zijn gaan samenwerken; de auteur geeft hen de (betwistbare) titel 'een club van vrienden'.
Zowel op de voorflap, als op de achterflap staan er kaarten van Europa waarop de besproken landen aangeduid worden. Er is ook een poster voor eventueel klassikaal gebruik. Het boek heeft zeker niet de pretentie om volledig te zijn maar als je over dingen waarover je zelf iets weet al hiaten ontdekt dan stemt dat wantrouwig tegenover andere zaken, waarvan je niets of minder kent. Kritisch kan je het boek evenmin noemen. Maar mits aanvullingen door een volwassene heeft het zeker zijn verdienste.