Vos en Haas in gevaar

Haas is dol op sprookjes en heeft net in een sprookjesboek gelezen. Ze is aan het dagdromen en denkt aan fijne dingen. Een prinses wil ze zijn, met een roze jurk en ze droomt van een prins die haar komt redden. Vos zegt dat ze al een roze jurk heeft. Maar dat is niet hetzelfde, vindt Haas, haar jurk is maar gewoon. Zou ze Vos ook maar gewoon vinden? Haas wil alles als in een sprookje. Vos bedenkt een plan. "Ik breng Haas in gevaar. Dan kan ik haar redden! En daarna leven we nog lang en gelukkig. Want zo gaat dat in sprookjes," denkt hij.
Opnieuw een onweerstaanbaar grappig verhaal over deze ondertussen bekende figuren. De situatie is herkenbaar; de invalshoek origineel. Wanneer Ever langskomt, gaat de bal aan het rollen. Vos probeert hem uit te leggen wat er aan de hand is. Gevaar, dat ziet Ever wel zitten! Hij mag meedoen, als Vos Haas mag redden. Vos wil het echter niet te eng, maar dat vindt Ever allemaal maar stom en saai. Maar het gevaarlijkste dat een draak doet, is vuur spuwen en dat brengt Ever op een idee. Al snel krijgt het verhaal een heel andere wending. Vos is heel dapper, een held die het hele bos voor brandgevaar heeft behoed, maar hij is eigenlijk gewoon blij Haas terug te zien. Al dat gevaar hoeft niet om lang en gelukkig te leven, dat doen zij toch de hele tijd. “Vos is echt en dat heeft Haas echt veel liever.”
Het verhaal is verteld in een eenvoudige taal, aangepast aan het leesniveau, zonder dat de vertelstijl aan kracht inboet. De tekst staat gedrukt in een groot en speels lettertype met ruime interlinie, waarbij sommige zinnen inspringen en woorden beklemtoond worden door ze vet en groot te drukken. Het verhaal is niet in hoofdstukken onderverdeeld, wat het lezen ervan wel tot een uitdaging maakt. Met waterverf ingekleurde, expressieve illustraties van Thé Tjong-Khing staan tussen de tekst en sluiten nauw aan bij het verhaal. De karakters komen werkelijk tot leven in deze schitterende synergie tussen woord en beeld. Een stimulerend pareltje voor beginnende lezers die al wat meer aankunnen onder de noemer 'Ik lees als Haas'.