Vrede

Vrede is een woord met veel betekenissen. Soms is het heel simpel om vrede te krijgen, soms wat moeilijker, soms moet je luisteren, soms moet je groeten en soms moet je gewoonweg je hart open stellen en ervaar je vrede. Naast vrede tussen mensen, wil dit boek ook de aandacht vestigen op het belang van vrede voor en met dieren.

In dit boek geen dure woorden voor vrede, geen ingewikkelde definities en zware opdrachten. Vrede wordt als iets heel doodgewoon en toch bijzonder voorgesteld, dat is het mooie aan dit boek: de voorstelling van vrede. Het gebeurt op zo een warme, toegankelijke manier dat je helemaal vredevol bent wanneer je de laatste bladzijde van het boek omslaat – wat daarenboven nog eens openklapbare bladzijde is. 

De tekst is zeer sumier, maar elk woord is zo goed gekozen en geplaatst dat het alleszeggend is. De zachte sfeer van de tekst wordt volledig aangevuld met de zeer eigenwijze tekeningen van Esteli Meza. Je ervaart de illustraties als collages van natuurlijke vormen en zachte kleuren. Het geeft het geheel een eenvoudig, maar aantrekkelijk gevoel; je wordt er vanzelf rustig en vredelievend van. In alles ervaar je dat het een boek met veel betekenissen is: de auteurs zijn mede-oprichters van de organisatie We Need Diverse Books die diversiteit onder kinderboeken aanmoedigt en dit boek is er een schoolvoorbeeld van. Kinderen van alle afkomsten, kleur, grootte komen erin voor, met bril, met krukken ... het maakt allemaal niet uit. Beide auteurs zijn ook zeer begaan met het bewezen nadelige effect van oorlog op dieren. Verder is het een leuk weetje dat heel wat dieren die in dit boek voorkomen, niet de meest voor de hand liggende zijn. Er zijn er die in Mozambique leven, maar andere zijn voornamelijk gekozen omdat ze symbool staan voor vrede in bepaalde culturen.