Vrijdag is de hel minder heet

Thara en Sajid zijn zus en broer uit een Brusselse moslimfamilie. Allebei hebben ze het moeilijk om met het grote cultuurverschil tussen de buitenwereld en het leven bij hen thuis om te gaan. Ze steunen elkaar hierbij wel maar Thara heeft het veel moeilijker dan Sajid om zich aan de regels van de islam te houden. Wanneer haar vader te weten komt dat ze verliefd is op een Belgische jongen escaleert de situatie thuis en ziet ze geen andere uitweg dan te vluchten. Sajid krijgt de opdracht om de eer van de familie te redden. Hierdoor komt hij helemaal tussen twee vuren terecht: hij wil zijn vader niet teleurstellen maar hij kan ook onmogelijk zijn zus iets aandoen.
Het spanningsveld tussen de twee culturen wordt op een intense manier beschreven. Je voelt heel goed aan hoe moeilijk het voor jongeren moet zijn om op te groeien in onze westerse cultuur maar telkens opnieuw geconfronteerd te worden met de conservatieve denkbeelden van hun godsdienst.
Het verhaal is zeer aangenaam om te lezen doordat het afwisselend vanuit het standpunt van Thara en dat van Sajid geschreven werd. Bij Thara heb je de indruk dat zij al duidelijk gekozen heeft voor de westerse cultuur ook al knaagt regelmatig de twijfel. Sajid echter wordt echt heen en weer getrokken en kan nog geen keuze maken; de loyaliteit naar zijn vader toe is even groot als zijn broederliefde.
De auteur slaagt er heel goed in de sfeer van de verschillende locaties in het boek weer te geven.
Soms krijg je even het gevoel dat er te veel elementen in het boek verwerkt zitten (waarom woont Thara's vriendje niet gewoon thuis bijvoorbeeld?) waardoor het verhaal niet altijd even geloofwaardig is. Toch is het een heel boeiend en zelfs zeer leerzaam boek. Bovendien is het zeer verzorgd uitgegeven; er is veel zorg besteed aan de nummering van de hoofdstukken, het lettertype is aangenaam en de lay-out is heel aantrekkelijk.
Een aanrader voor elke jongere in onze multiculturele samenleving.