Wat leeft er in de wei?

Dat Ilka Sokolowski veel van de natuur houdt en er nog meer van weet is duidelijk! Eerder verscheen al Wat leeft er op het wad?, en in Onze toekomst is nu! toont ze hoe je samen met Greta Thunberg kunt strijden voor het klimaat. In Wat leeft er in de wei? brengt ze het wilde weideleven in kaart. 

Sokolowski vliegt er meteen enthousiast in. Het voorwoord start veelbelovend. Blote voeten in het gras, tikkertje spelen, op je rug naar de wolken kijken. Je krijgt er meteen zin in! Jammer genoeg blijft die kindertoon niet lang behouden. Na een aantal zinnen verliest ze de jonge lezers met termen als leefruimtes, schrale bodem, bemesting, voedingsstoffen, etc. Er wordt uitgegaan van een zekere voorkennis die kinderen en zelfs veel volwassenen niet hebben. Die toon zet zich verder in de rest van het boek. In acht verschillende hoofdstukken leidt Sokolowski je door de verschillende soorten weides: de bonte bloemenwei, de bergweide, de natte weide, de bloemstrook. Elke weide wordt gevolgd door een voorstelling van een aantal typische bewoners zoals de gems, de ooievaar, de dwerghamster. In de inhoudsopgave vind je die indeling duidelijk terug. In de tekst werd er qua layout echter geen onderscheid gemaakt tussen hoofdstuk en paragraaf wat nogal verwarrend is bij het doorbladeren. In kleine kadertjes wordt er meer informatie gegeven over de weide en de insecten/dieren die er te vinden zijn. Ook daar zijn de lange zinnen en de gebruikte woordenschat niet op kindermaat. Vaak lijken ze ook lukraak op de pagina neergeploft en is de link tussen tekst en illustratie zoek. Schrijfster en illustratrice lijken soms naast mekaar heen gewerkt te hebben. Het insect waarover het tekstje gaat vond ik meermaals niet terug, namen worden niet consequent onder de insecten/vogels geplaatst. Er wordt net iets te veel vanuit gegaan dat iedereen al die insecten en vogels wel zal (her)kennen. Dat maakt het soms erg moeilijk. Sokolowski geeft op elke pagina ook graag een observatietip mee. In die vetgedrukte stukjes tekst vond ik meestal een extra weetje terug, geen truukje om het diertje sneller terug te vinden. Het afsluitende hoofdstuk Laat het bloeien moet kinderen overtuigen zelf een eigen wei aan te leggen. Ook daar mis ik in de tekst een activerende aanpak en nodigen ook de tekeningen niet verder uit tot actie. 

De prachtige, realistische illustraties van Janine Czichy zullen kleine natuurvrienden zeker voldoende geboeid houden. De zomer is het hoogseizoen op de weide en de prachtige bloemenpracht zorgt dan ook voor veel kleur. Er is zoveel moois te zien! Alle insecten en dieren werden levensecht afgebeeld met veel oog voor detail. De pagina's met de gezellige holletjes van de veldhamster en de wezel zullen zeker veel succes hebben! 

Wat leeft er in de wei? werd een prachtig geïllustreerde boek met heel veel informatie over het leven op de weide. Jonge kinderen gaan genieten van het kijken naar de vele diertjes. Als echt natuurboek valt het evenwel een beetje tussen de stoelen van de kleine en de grote natuurvriend in.