Weet jij alles over voetbal?

Zwijsen komt weer op de proppen met een nieuwe reeks: Zwijsen Informatief. Deze reeks richt zich specifiek tot jongeren uit de derde graad van de lagere school, die moeite hebben met lezen en vaak daardoor lezen ook niet leuk vinden. Zwijsen maakt zich sterk dat ze met deze uitgave het lezen weer leuk maken. Hiervoor hanteren ze eenvoudig taalgebruik, een speciaal lettertype voor dyslectische kinderen, korte hoofdstukken, veel illustraties en een voorleescd. De volledige tekst uit het boek kan je op de cd beluisteren. De Nederlandse lezer heeft een duidelijke en aangename stem, maar voor Vlaamse kinderen zal de uitspraak niet altijd even herkenbaar zijn.
Het boek is zeer aantrekkelijk en verzorgd uitgegeven. Alles is gebonden in een spiraalband. De cd zit apart in een plastic hoesje, dat ook mee ingebonden is. Vooraan krijg je een duidelijke vermelding van de vereiste leesvaardigheid, met AVI- en CLIB-aanduiding en het thema dat in het boek aan bod komt.
Dit klinkt allemaal erg uitnodigend, maar als je het boek openslaat valt dat tegen: lelijke, koude computerillustraties, grote foto’s die de bladspiegel veel te druk maken, foliespreads die de bedoeling hebben om een soort doorkijkeffect teweeg te brengen ... Het oogt echt niet mooi. Het is te strak, te koud en het spreekt helemaal niet aan.
Inhoudelijk zit het redelijk goed. Op een zeer beknopte maar duidelijke manier worden de voornaamste aspecten van voetbal toegelicht: wat is voetbal?, verslaggeving van een wedstrijd, kleding vroeger en nu, de tribune, voetballen voor geld, de beste voetballers ter wereld, strafschoppen, enz. Soms krijg je het gevoel dat het wat uitgebreider mocht, maar voor de doelgroep mag het niet te overladen worden en zal deze hoeveelheid tekst ruimschoots volstaan.
Het boek sluit af met tips voor een spreekbeurt over voetbal en een lijstje met Engelse woorden die voortdurend bij voetbal gebruikt worden.