Welterusten nu!

Beer heeft zich nog nooit zo moe gevoeld. Ondertussen vraagt Eend zich af hoe het met Beer zou zijn, want hij voelt zich kiplekker en helemaal wakker. Net als Beer bijna heerlijk inslaapt, belt Eend aan en somt alle leuke dingen op die ze samen kunnen doen. Beer is helemaal op en wil alleen in bed heerlijk diep slapen. Maar Eend steekt daar een stokje voor.

Een heel eenvoudig thema wordt hier prachtig uitgewerkt, ouders zullen zich er heel goed in herkennen wanneer hun dreumes hen uit hun slaap houdt.

De illustrator heeft over alles goed nagedacht; met enkele subtiele details geeft hij expressie aan de gemoedstoestand van Beer. Aan zijn hele houding is te zien hoe moe en ellendig hij zich voelt en Eend komt erg grappig uit de hoek. Het is heerlijk genieten hoe onuitputtelijk Eend met allerlei ideeën op de proppen komt en blijvend aandacht vraagt. De expressie van de dieren is zo kernachtig dat je de spanning van de emoties bij Beer voelt aangroeien, dat in schril contrast met Eend die zich van geen kwaad bewust is. De tekeningen komen sterk over, ze beslaan het hele blad, zijn sterk uitvergroot en heel expressief. Kind en ouder zullen samen volop plezier beleven, want het hele verhaal door ontdek je grappige details.

Hij maakt ook handig gebruik van compositie en kleuren die erg goed samengaan. Tevens is aan de kleuren op de achtergrond te zien wanneer Beer of Eend op de voorgrond treden. Elke illustratie is een totaalbeleving waarin de kleuter sterk aanvoelt wat er gaande is en er veel lol aan zal beleven. Een krachtig voorbeeld hiervan is wanneer Beer woedend uitvliegt tegenover Eend dat het genoeg geweest is. Zowel in de rode achtergrond, als de layout met supergrote letters, als in de imposante dreiging van Beer tegenover een onthutst kijkende Eend beleef je één brok emoties. De tekst is summier en subtiel, elk woord is treffend gekozen. De weinige korte zinnetjes vullen perfect de illustraties aan.

Het prentenboek straalt ook veel humor uit, zowel de illustraties als de tekst zijn heel grappig, kleine details maken het nog extra humoristisch. Een welkom prentenboek om kleuters op tijd in bed te krijgen.