Wereldspionnen

ga mee op geheime missie

De 12 jarige Sara wordt, op het moment dat ze veroordeeld zal worden voor een hack van het computersysteem van de pleegzorg, gerekruteerd door de Britse geheime dienst MI6. Een vreemde jonge man, 'Moeder' genaamd, neemt haar halsoverkop mee vanuit Brooklyn naar Schotland. Hier ontmoet Sara de andere jongeren die eerder werden geselecteerd door Moeder. Zoals echte spionnen, hebben ze allemaal een bijnaam. Deze refereert naar de plaats waar ze gevonden werden. Zo wordt Sara Brooklyn. De vijf jongeren hebben elk een speciaal talent, zoals Rio, die kan goochelen. De opleiding van Brooklyn wordt onmiddellijk aangevat, want in nog geen maand tijd moet het team een eerste opdracht in Parijs uitvoeren. Zal de korte voorbereiding van de jeugdige spionnen voldoende zijn om niet enkel een weldoener te beschermen, maar ook oplossing te bieden voor een verdwenen virus?

De wereldspionnen is een spannend, avontuurlijk en emotioneel verhaal. Hoewel het boek pure fictie is, kan je je voorstellen dat de wereld van spionnen in realiteit zo is. Mooi aan dit boek is dat het niet enkel focust op de wereld van spionage. De sociale achtergronden van de hoofdfiguren en hun persoonlijkheden zijn knap verweven. Zo is de figuur van de jonge man “Moeder” intrigerend en boeiend. Deze verwevenheid is enorm krachtig:
De 5 jongeren werden gerekruteerd vanuit een specialisatie, maar ook vanuit een sociale context. Brooklyn is bijvoorbeeld een weeskind die al verschillende pleeggezinnen heeft meegemaakt en de jongen uit Rwanda die in Parijs werd gerekruteerd is een dakloze wees. Hierdoor moeten ze ook niet enkel professioneel, maar ook persoonlijk naar elkaar toe groeien. De moeilijke relatie tussen Brooklyn en Kat groeit naar een wederzijdse aanvaarding. Elke jongere krijgt in het boek een specifiek hoofdstuk, zodat je een goed zicht krijgt van waar ze vandaan komen, wat hun specialisatie is en hoe ze aan boord van MI6 verzeilen. Achteraan het boek vind je nog een informatiefiche per jongere.

Het verhaal zelf is meeslepend en leerrijk. Zo leer je dat er onder Parijs een volledige wereld terug te vinden is. Leuke insteek zijn ook de wijsheden van Moeder, de zogenaamde 'Moederismen' : “Als je iets wil presteren, moet je het proberen” of “wie in de spotlight staat, staat niet in de schaduw”.

Een geweldig verhaal en een knappe basis voor de komende delen.