Wie niest daar?

Hatsjoem! Gezondheid! Maar wie niesde daar? In het dierenbos heeft Das een verschrikkelijke verkoudheid opgelopen, zo verschrikkelijk dat alle dieren zich in eenzaamheid terugtrekken om zelf niet ziek te worden. Elk dier gaat op zijn eigen manier om met de afzondering. Sommigen ontdekken een nieuwe hobby of een nieuw talent. 

Jezelf opsluiten zodat anderen niet ziek worden, dat is voor jonge kinderen sinds vorig jaar een realiteit geworden. Het is dan ook geen wonder dat dit boek geïnspireerd werd door het coronatijdperk. 'Wie niest daar?' benoemt de angstige en eenzame gevoelens van de dieren in het bos, waardoor de jonge lezers weten dat dit heel normale en valide gevoelens zijn. De schrijfter, Margreet Meijer, gebruikt korte zinnen die meestal rijmen. Hierdoor kan het boek zeker ook gelezen worden door beginnende lezers. De taal is eenvoudig, zonder franjes of betekenislagen.
De illustraties in het boek worden verzorgd door Kaly Cotteleer. Ze werkt met zachte potloodtekeningen. De dieren zijn schattig en traditioneel vormgegeven. Jammer genoeg lijken de illustraties zeer onscherp. Alsof ze door een slecht apparaat ingescand of gedrukt zijn. De kleuren komen niet goed over en zijn vrij grauw en vaal. Ligt dit aan de uitgever of aan de illustrator, dat is niet zeker.

'Wie niest daar?' is een eenvoudig boek met eenvoudige tekeningen. Het kan zeker de taak als eerste leesboek goed vervullen.