William wil de wereld zien

Na 'Het fantastische verhaal van Ferre en Frie' waagt Siska Goeminne zich opnieuw aan een bijzonder, symbolisch verhaal.
William is een potlood, klaar om de wereld te ontdekken. Hij heeft genoeg van zijn leven in de potlooddoos van zijn baasje en probeert collega-potloden te overtuigen om met hem mee te vertrekken.
Als hij er niet in slaagt zijn vrienden op sleeptouw te nemen, trekt William er alleen op uit. Al snel ontdekt hij dat de buitenwereld niet zonder gevaren is. Maar gelukkig is er een herfstblad, Erwin, dat hem een beetje wil beschermen. Als William in een grote vuilniszak belandt vol met afgedankte potloden en pennen, besluit hij dat het welletjes geweest is en dat hij zich gelukkig mag prijzen met zo’n trouw baasje. Hij ontsnapt uit de zak en trekt terug naar zijn oude vertrouwde blikken doos.
Enerzijds is dit een avontuurlijk en origineel verhaal over een koppig potloodje, anderzijds is het ook een ode aan alles wat tekent en schrijft. En er zit toch ook een boodschap in: heb respect voor je materiaal, gooi niet te snel weg. Of kinderen hier de boodschap uit gaan halen is niet zeker, maar met de nodige duiding heeft dit boek, naast het feit dat het grappig en spannend is, ook nog een educatieve waarde. Ook de illustraties van Rudi Bogaerts, immer vaag en vol mysterie, vullen met hun grafietzwarte schakeringen de tekst perfect aan.
Aan het eind werd nog een hoofdstuk toegevoegd met praktische informatie over ‘de potloodfamilie’ en haar kenmerken. Met een ludieke insteek à la dierendocumentaire werden hier een aantal weetjes toegevoegd die ook volwassenen zullen verrassen.