Woeste wortels

Woeste Wortels is een griezelboek voor kleuters. Alleen al dat concept vind ik heel origineel. Het boek slaagt er dan ook nog eens in om de spanning juist te doseren en een heel toegankelijk verhaal te vertellen. De kleuren in het boek zorgen natuurlijk voor een fijne sfeerzetting. Het boek is volledig zwart-wit met in het oranje de details die met de wortels te maken hebben.

In het verhaal maken we kennis met Jasper Konijn. Die is dol op wortels. Elke dag gaat hij er oprapen. Totdat hij de indruk krijgt dat de wortels hem beginnen te volgen. Maar is dat ook zo? Of zijn het toch andere oranje voorwerpen die hij als wortels aanziet? Verbeeldt hij het zich niet gewoon? Zoals die voorwerpen op bad, zijn dat echte wortels of gewoon zijn handdoek, de shampoo en het eendje? Aan het eind van de week zag Jasper overal woeste wortels. Hij neemt het zekere voor het onzekere en zet een muur met een sloot rond het wortelveld. Zo, de wortels kunnen niet meer bij hem komen. Of zijn het de wortels die nu blij zijn dat Jasper hen niet meer komt opeten?

Het boek heeft een verrassend einde. Als kleuter ga je er zeker nog even over kunnen nadenken. Een mogelijke les die je eruit kan trekken is dat elk verhaal twee kanten heeft. We leefden zo erg met Jasper mee dat we uit het oog verloren dat de wortels misschien ook een mening hebben. We leren ook iets over onze acties en hun gevolgen. Of misschien volgt er wel een mooi gesprek over braaf, stout en alles daartussenin?