Word maar beter

Nadat Mark Haayema de diagnose kanker kreeg, werd hij overstelpt met opbeurende en hartverwarmende wensen. Deze gaven hem enerzijds een fijn gevoel: ineens vaststellen hoeveel je omgeving om je geeft, wou hij iedereen wel toewensen. Daarnaast riepen een aantal standaardzinnen zoals ‘Zet hem op!’ of ‘Hou je taai’ vragen bij hem op. Ze zetten hem aan tot schrijven van deze ‘word-maar-beter-gedichtjes’. Het schrijven bleek een welkome afleiding in die periode. Als schrijver van kinderboeken, liedjes- en jeugdtheaterteksten is hij geen onbekende. Zijn vlotte pen, een ruim gevoel voor taal en vooral ook de eigen wijze waarop hij het denken van een kind onomwonden helder tegemoet komt, zijn in de 19 gedichten herkenbaar aanwezig. Ze zijn vooral grappig, lieflijk, troostend en ook realistisch. Het gedichtje ‘later’ over wat er met je dromen gebeurt als je de hoop op beter worden moet laten varen, is daar een treffend voorbeeld van.

Elk gedicht kreeg een illustratie van Fiep Westendorp mee. Dat is een bijzondere combinatie. Het lijkt alsof de tekst, de klank en de gedachten van elk gedicht als vanzelfsprekend overvloeien in illustraties die er oorspronkelijk niet voor werden gemaakt. Ze blazen ze als het ware nieuw leven in. In samenspraak met de Fiep Westendorp foundation startte de auteur een actie. Bedrijven kunnen voor 240 euro boekjes kopen en doneren aan kinderziekenhuizen en royalty's gaan naar het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.”

Dit boekje met ‘word-maar-beter-gedichtjes’ biedt niet alleen een alternatief voor wie op zoek is naar beterschapskaarten. Het is gelijktijdig een troostend pareltje voor wie van nabij geconfronteerd wordt met ziekte of zieke geliefden.