Yeti

Het verhaal vertelt over een jongedame die al heel haar leven aan de Yeti denkt. Ze gaat naar hem op zoek. Haar zoektocht leidt haar weg van de stad, en voert haar op een verre reis de bergen in. Zal ze hem ooit vinden?
“Al zolang ik me kan herinneren vraag ik me af of hij echt bestaat.” Met deze zin start een bijzonder wondere zoektocht naar de Yeti. Of dat is toch wat de titel van het boek doet vermoeden. Nergens in het verhaal wordt de mythische figuur genoemd. Maar hij is overal aanwezig. Doorheen de prenten volg je de jonge mijmerende vrouw die vanaf het begin vergezeld wordt door een figuur die de hele tijd bij haar is, over haar waakt en haar beschermt.
Slechts enkele lijnen tekst in een kleine letter op een wit blad vertellen het verhaal. De tekst is niet echt goed geschreven, eenvoudig, wat haperend, net iets te suggestief. Ernaast staat een paginavullende illustratie. Wanneer je het blad omslaat vult, een illustratie een dubbele pagina zonder tekst. De magistrale tekeningen zijn van de hand van Rébecca Dautremer. Elke prent overdondert en is een waar kunstwerk, neergezet in een sfeervol kleurenpallet. De geborgenheid, maar ook de sensualiteit zindert tussen de beide figuren alsof ze levenslange partners zijn, wat misschien ook wel ergens zo is. Het lijkt bijna alsof dit prentenboek geen woorden behoeft. Niets is echter minder waar. De discrepantie tussen tekst (op zoek gaan naar) en beeld (vergezeld worden door) is bijzonder bevreemdend en net dit gevoel geeft Yeti zijn extra dimensie. Als lezer-kijker zweef je mee tussen droom en werkelijkheid.
Het duo Le Thanh-Dautremer is met Yeti niet aan hun proefstuk toe. Ze weten opnieuw te verrassen. Een mooi groot prentenboek voor volwassenen. Werkelijk schitterend!