Zeg iets!

Ben, een jongen die zijn vriendin verloor in een verkeersongeluk en nog geen plek vond voor zijn verdriet, probeert zijn jongvolwassen leven op te bouwen. Hij woont alleen en werkt in een bloemenwinkel. Bij het leveren van een boeket bij Liv, een meisje van 17, herkent hij het verdriet waar zij midden in zit. Haar mama raakte ernstig gewond tijdens de aanslagen van 22 maart en ligt in coma. Liv, die vooral opgroeide bij haar vader nadat haar ouders uit elkaar gingen, waakt bij haar mama en zorgt voor haar. Ben en Liv worden tot elkaar aangetrokken maar ze moeten hun verdriet een plaats geven voordat ze samen verder kunnen.

In deze young adult roman komen heel veel hedendaagse thema’s aan bod.

De aanslagen van 22 maart en de impact daarvan op jong en oud, moslim en niet moslim, worden mooi beschreven, voeren je terug mee in de tijd en roepen ook eigen herinneringen op. Eenzaamheid en je durven openstellen voor anderen is een ander thema en zeer herkenbaar voor het doelpubliek van dit boek. Je zou Liv een knuffel willen geven en haar laten weten dat ze niet alleen is. Ben heeft gelukkig nog het gezelschap van de bloemen en het is leuk te lezen hoe hij dat gezelschap meer en meer weet te waarderen.

Studie- en beroepskeuze, nog een herkenbaar young adult thema. Zoeken en twijfelen. Je eigen weg zoeken en de rol van ouders daarbij, steunend of niet en hoe daarmee om te gaan.

En dan ook nog relaties, talentenwedstrijden, communicatieproblemen, opgroeien in een nieuw samengesteld gezin … Had ik al gezegd dat dit een rijk gevuld boek is?

Een young adult roman die ook door volwassenen graag gelezen zal worden. Zet je neer en laat je meeslepen door dit boek. Neem er je tijd voor want 319 bladzijden heb je niet zo snel uit. Maar ook: geniet van de goed uitgewerkte personages, de verhaallijnen en de mooie zinnen en dialogen.