Zeno zaait een zonnebloem

In Zeno zaait een zonnebloem neemt Kate Petty ons mee naar de tuin van Zeno, een kat die graag in zijn tuin ligt om van het zonnetje te genieten. Zeno wordt door een lieveheersbeestje ingefluisterd om zonnebloemen te planten, en hier start het boek. De rest van het verhaal is vooral een kapstok om de weetjes die Kate Petty ons wil meegeven aan op te hangen. Het verhaal heeft een lage amusementsfactor maar is nodig om jonge kinderen geboeid te houden tijdens het vertellen over hoe zonnebloemen groeien. Het boek mag voor mij dan ook gezien worden als een weetjesboek voor jonge kinderen, eerder dan een prentenboek. 

Desondanks is het verhaal voorzien van prachtige illustraties door Axel Scheffler, gekend van De Gruffalo. Het boek bevat veel kleur en zijn een meerwaarde op informatief vlak. Om bijvoorbeeld aan te tonen hoe de zonnebloemen draaien al naargelang het tijdstip op de dag, gebruikte de illustrator drie verschillende tekeningen met de verschillende standen van de zon en geeft het lieveheersbeestje aan of het nu ochtend, middag of namiddag is. 

Zeno zaait een zonnebloem is een boek met flapjes en centraal in het boek een pop-uptekening. Het is daarmee een aantrekkelijk boek voor kinderen die geïnteresseerd zijn in de natuur. Bij iedere stap in het groei- en bloeiproces van de zonnebloemen in Zeno's tuin kan je lezen wat Zeno doet om de bloemen te doen groeien, maar kan je onder een flapje ook zien wat er zich onder de grond of binnenin de plant afspeelt. Een worm geeft er wat extra uitleg bij zolang de plant nog aan het ontkiemen is. Van zodra de plant boven de aarde uit verschijnt, neemt een lieveheersbeestje het over van de worm om de lezer te voorzien van tekst en uitleg. Het boek is uitgegeven in samenwerking met de National Trust, Europa's grootste liefdadigheidsinstelling voor natuurbehoud. Naast een leerrijk verhaal biedt dit boek ook een handvol tips voor kinderen en hun ouders om samen in de tuin aan de slag te gaan en zonnebloemen te planten.